Lukoil vloni vytěžil méně ropy ale více plynu

Již třetí rok po sobě klesá ruskému ropnému gigantu Lukoil těžba ropy. Vloni ruská ropná "dvojka" vytěžila celkem 89,9 milionu tun, což je o procento méně než v roce 2011.

Lukoil správní budova

Administrativní budova firmy Lukoil v Moskvě

Přestože podle odhadů vedení firmy očekávalo, že v roce 2012 bude těžební bilance přibližně stejná jako v předchozím roce, trvalý pokles těžby se zatím nepodařilo zastavit. Problematická jsou především již téměř vyčerpaná ložiska v západní Sibiři. V Rusku Lukoil vytěžil 84,2 milionu a v zámoří 5,6 mil. tun ropy. Naopak se dařilo plynařům Lukoilu, kteří vytěžili v roce 2012 24,5 miliardy m3, což je o 11,2 procenta více než v roce 2011.
Lukoil vyvíjí své aktivity především v zahraničí, neboť na domácím trhu nemá stejné možnosti a hlavně tak rozsáhlý přístup k bohatým ropným nalezištím na pobřeží Kaspického moře jako státní firmy Rosněfť a Gazprom. Lukoil vlastní rovněž podíly v celkem osmi rafineriích v Rusku i zahraničí. Objem produkce těchto produktů se však snížil na 53 milionů tun. Letos by chtěl Lukoil expandovat do Iráku, západní Afriky a nová naleziště ropy se hledají také na severu Kaspického moře.
V Rusku se dnes těží nejvíc ropy na světě. Vloni se vytěžilo celkem 518,018 milionů tun, což předtsvauje v průměru 10,37 milionu barelů denně.

Autor: jk, Zdroj: Lukoil

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek