Ministerstvo životního prostředí testuje elektrickou Octavii

Do projektu testování alternativních pohonů se zapojilo také české ministerstvo životního prostředí, které bude nově využívat elektromobil Škoda Octavia Green E Line.

Skoda Octavia Green E Line

"Ministerstvo přijalo nabídku a bude testovat zapůjčený elektromobil. Budeme jej využívat při dopravě mezi vládou, parlamentem a ministerstvem," řekl k tomu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s tím, že rezort životního prostředí sídlí ze všech ministerstev nejdál od zmíněných úřadů a proto ekologickou Octavii určitě využije.
Ministerstvo životního prostředí převzalo elektromobil z rukou Petra Pečenky, ředitele Škoda Auto Česká republika. Ve službách státní správy bude Octavia sloužit jako služební automobil v běžném, každodenním provozu. Pro jízdy po Praze a jejím okolí nabízí akční rádius 150 km na jedno nabití.
"Těší nás, že se Octavia Green E Line dostala do tak kompetentních rukou jako je ministerstvo životního prostředí, které ho důkladně otestuje v každodenním provozu," řekl během slavnostního předávání Pečenka a dodal, že se aktuálně na českých silnicích pohybuje flotila celkem deseti elektromobilů Škoda Octavia Green E Line. Mezi uživatele těchto Octavií patří nejen orgány státní správy, ale také univerzity, významné energetické společnosti či rodina jednoho ze zaměstnanců společnosti Škoda Auto. Flotila elektromobilů již najela více než 70 000 kilometrů.
Octavii Green E Line pohání elektromotor o největším výkonu 85 kW a točivém momentu 270 N.m, z klidu na 100 km/h vůz akceleruje za 12 s, nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 135 km/h. Automobil je kvůli lithium-iontovému akumulátoru o 290 kg těžší než výkonově srovnatelná verze 1.4 TSI. Ten je umístěn pod podlahou a částečně zasahuje do zavazadlového prostoru, ale nijak neomezuje prostor pro posádku. Dobití z běžné zásuvky (16 A) trvá do 80 % kapacity asi osm hodin, pokud použijete třífázovou, na 80 % kapacity se dostanete za 2,5 hodiny.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Škoda Auto

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek