Moravské naftové doly otevřely zásobník plynu za miliardu korun

V Uhřicích na Hodonínsku byl otevřen nový podzemní zásobník plynu. Téměř za miliardu korun jej za dva roky vybudovaly Moravské naftové doly. Má kapacitu 100 milionů m3 a doplňuje původní s kapacitou 180 milionů metrů krychlových.

Zásobník je součástí plynárenské soustavy a budou jej využívat obchodníci se zemním plynem. Systém dokáže přejít z režimu vtláčení do režimu plného odběru za méně než šest hodin. Bude sloužit k vyrovnávání sezónních změn ve spotřebě plynu a k zajišťování bezpečnosti soustavy v případě výpadků dodávek. Kapacitu zásobníku by měly využívat také společnosti SSP CZ, ČEZ nebo E.On a minimálně do roku 2017 má firma nasmlouváno 90 procent jeho kapacity. MND plánují i další investice. Například výstavbu obřího skladu plynu v Dambořicích na Hodonínsku, který by měl být dokončen v roce 2017.
Objem zásobníků na území ČR představuje dnes podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby 30 procent roční spotřeby, cílem je dostat se na hranici 40 procent.
Česká skupina MND se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činnost a také na skladování a obchodování s plynem. Jejím jediným akcionářem je KKCG Oil & Gas B. V., jejíž aktiva přesahují 25 miliard Kč a kterou vlastní Komárkova finanční a investiční skupina KKCG. Další zásobníky na Břeclavsku a v Rožné na Žďársku chystají společnosti Česká naftařská a GSCeP.

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek