Na černém trhu s palivy se točí peníze jako nikdy předtím. Kalousek chystá povinné licence a kauce

Tolik potřebné miliardy pro státní rozpočet leží na čerpacích stanicích. Daňové podvody s benzinem a naftou totiž představují největší část z celého černého trhu v tuzemsku. Stát teď proto musí akutně řešit kromě nebezpečného metanolu a černých mícháren lihu i početné sítě českých, ukrajinských a v poslední době i vietnamských skupin překupníků pohonných hmot.

Benzinkami v Česku protečou ročně stovky milionů litrů paliv, u kterých vinou nezaplacené daně přichází stát ročně o pět až sedm miliard korun. Některé odhady petrolejářů uvádějí dokonce až desetimiliardovou ztrátu. "Situace je už hrozivá. Daňové úniky devastují celý trh a státní správa dosud nepřijala natolik účinná opatření, která by úniky zastavila nebo alespoň výrazně omezila," říká šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.
Závratné výdělky petrolejářských podvodníků tak výrazně převyšují byznys nelegálních palíren a míchačů alkoholu. Ti sice vydělají díky nezaplacené spotřební dani a DPH na jediné půllitrové lahvi čtyřicetiprocentní lihoviny zhruba šedesát korun, ale státní kasa přichází podle údajů lihovarníků ve výsledku "jen" o jednu až 1,5 miliardy korun ročně.
Oproti tomu podvodníkům s palivy jde do kapsy z jednoho litru sice jen řádově několik korun, avšak operují s mnohonásobně většími objemy. Roční spotřeba benzinu a nafty činí přes sedm miliard litrů a nelegální trh tvoří podle kalkulací unie petrolejářů i ministerstva financí 15 procent veškerého prodaného paliva v Česku.

Kalousek chce přitvrdit

Podle ministra financí Miroslava Kalouska už stát v minulých dvou letech v legislativě proti podvodům s palivy značně přitvrdil. Teď prý ale přijdou ještě důraznější opatření, jako je třeba zavedení povinných licencí nebo kauce pro všechny obchodníky. "Černý trh nezničíme nikdy, ale jde o to, co nejvíce ho minimalizovat," prohlásil Kalousek.
Zákony spojené s obchodováním s palivy se v posledních dvou letech skutečně dočkaly řady novel, jenže s černým trhem prakticky vůbec nehnuly. A není to jen dojem legálně fungujících prodejců benzinu a nafty, kteří vlivem nekalé konkurence (ta prodává nezdaněné, a tedy výrazně lacinější palivo) přicházejí o miliony na tržbách. Potvrzuje to i Český statistický úřad, který v kapitole "nezjištěná ekonomika" černý trh vyhodnocuje.
"Podvody s tabákem od roku 2008 do roku 2011 po odhalení nelegálních balíren klesají. Podvody s palivy naopak rostly. Pokud jde o podvody s alkoholem, ty až do roku 2011 stagnovaly," říká Jaroslav Sixta ze statistického úřadu.

Benzin, melouchy i prostituce

Černý trh nelze přesně popsat ani vyčíslit. A odhady daňových ztrát z nezjištěných obchodů se diametrálně liší. Lihovarníci mluví například o dvacetiprocentním podílu nelegálních obchodů na celkové spotřebě tvrdého alkoholu. Ministerstvo financí s odkazem na data statistického úřadu uvádí deset procent. Statistici ale přiznávají, že v tomto jejich údaji nejde o kompletní trh, ale o alkohol prodávaný hlavně na tržištích a v obchodech. Lihoviny rozlévané v restauracích jsou v údaji o podílu nelegálních obchodů zahrnuty jen zčásti.
Podobně se ale rozcházejí i kalkulace velikosti celého černého trhu. Šéf daňové správy Jan Knížek připouští objem až 30 miliard korun. Statistický úřad v analýze vlivu nezjištěné ekonomiky na hrubý domácí produkt uvádí, že nelegální a skrytý byznys spojený s pohonnými hmotami, cigaretami, lihem, pašováním textilu, obuvi, autorskými právy, drogami, prostitucí, ale třeba i melouchy tvoří zhruba půl procenta českého HDP, tedy 18 miliard korun ročně.
Statistici při odhadech ilegální produkce a dovozu vycházejí především z veřejně dostupných zdrojů - například z informací celní správy a médií, konzultací s experty, kteří se problematikou zabývají, i z porovnání poptávky po produktech s existujícími údaji o nabídce. "Přesné vymezení ilegálních aktivit je obtížné, neboť dochází velmi často k jejich maskování legální činností," říká Sixta.

Černý trh s cigaretami klesá

V některých případech ale existuje velmi podrobný a poměrně přesný rozbor černého trhu. Světový i český lídr tabákového průmyslu Philip Morris si takovou analýzu nechává zpracovat od společnosti KPMG. Najatí dobrovolníci sbírají tisíce vyhozených krabiček od cigaret, jejichž podrobným rozborem se pak určuje, kolik z nich pochází z legálních a nelegálních zdrojů, zda se jedná o pašované zboží či ilegální výrobu. "Objem černého trhu cigaret od roku 2008 trvale klesá. Zatímco před čtyřmi lety společnost KPMG odhadovala počet pašovaných a padělaných cigaret na 1,3 miliardy kusů, v roce 2011 byl odhadovaný objem 560 milionů kusů. To jsou zhruba čtyři procenta celkové spotřeby," komentuje výsledky členka představenstva českého zastoupení Philip Morris Andrea Gontkovičová.


Cigarety si stát uhlídá, líh a PHM ne

Shoduje se tak s údaji statistiků, kteří uvádějí, že černý trh s cigaretami - na rozdíl od pohonných hmot a lihovin - v posledních letech klesá. Podle Gontkovičové je to zásluhou důslednějších kontrol celníků a také přístupem ministerstva financí, které zvyšuje spotřební daň sice častěji, ale po menších částkách.
Hlavní důvod poklesu černého trhu u cigaret ale může být jinde. Stát totiž reguluje prodej cigaret mnohem přísněji než prodej pohonných hmot (u nich však lze těžko srovnávat) a lihovin. Například v tom, že kuřivo se nemůže legálně prodávat v tržnicích a ve stáncích. Tabákové firmy také platí v ceně kolku spotřební daň v řádu desítek korun, takže bez jejího zaplacení se legálně vyrobená krabička ani nemůže dostat na trh. Zatímco za kolek na lihoviny, s nimiž podvodníci snadno a často kšeftují, platí výrobci pouze 35 haléřů. Daň pak platí až v padesátidenním termínu. Pokud ji ovšem vůbec platí.
Podvody s tabákem od roku 2008 do roku 2011 po odhalení nelegálních balíren klesají. Podvody s palivy naopak rostly.
Jaroslav Sixta, Český statistický úřad


1,5 TISÍCE firem v Česku obchoduje v současné době s pohonnými hmotami. Povinné jmenovité zveřejnění všech na webu celní správy je zatím jedním z mála účinných opatření proti daňovým podvodům.


O kolik peněz přichází stát na daních kvůli černému trhu?

18 miliard korun - odhad Českého statistického úřadu
až 30 miliard korun - odhad daňové správy


Na kolik odhadují daňové ztráty ministerstvo financí a výrobci?

7 až 10 miliard korun v případě podvodů s pohonnými hmotami
1,5 miliardy korun v případě nelegálního prodeje lihovin
necelé 2 miliardy korun v případě podvodů u cigaret a dalších tabákových výrobků


Komodity zatížené spotřební daní (údaje za rok 2011)
 

 

Spotřební daň (mld. Kč)

Roční oficiální spotřeba

Podíl černého trhu (odhad)

PHM

83,4

7,1 mld. litrů

10-15 %

Cigarety

44,9

20 mld. kusů

4 %

Lihoviny

6,8

65 mil. litrů

15-20 %

Pivo

4,5

1,7 mld. litrů

skoro 0 %

Zdroj: ministerstvo financí, celní správa, daňová správa

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • obchodnik, 30. 9. 2012 20:02: Takze ceska klasika, kauce v pohode zaplati barevne znacky a podvodnici co nakradli dost na to aby je to netrapilo. Spolecne se tak zbovi konkurence a rozdeli si trh mezi sebou. Pritom by stacilo pri dovozu phm, krome zalohy na spotrebni dan zavezt i zalohu na dph. Je to klasika. Pro vsechny jsou podminky stejne ale pro nektere stejnejsi...
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek