Na Temelíně zvyšují odolnost naftových nádrží

U všech 19 podzemních nádrží na naftu a olej pro dieselgenerátory posílili technici na elektrárně Temelín odolnost vůči extrémním dešťovým srážkám. Úprava se provádí na všech 72 vnějších vstupech do 11 naftových a osmi olejových nádrží.

Temelín

Opatření vyplynulo ze zátěžových testů EU. Kompletně má být hotovo během listopadu. "Zátěžové testy potvrdily, že temelínské bloky stojí na správném místě a jsou dost robustní na to, aby odolaly i těžko představitelným událostem a jejich souběhům. Na druhé straně pro nás byly zdrojem podnětů k dalšímu zodolnění a posílení bezpečnosti," řekl Bohdan Zronek, ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ.
Při posuzování odolnosti vůči extrémním přírodním vlivům odborníci například hodnotili, jak elektrárna odolá povodním nebo přívalovým dešťům. Před povodněmi na řece Vltavě je chráněna svou polohou. Více než 130 metrů výškového rozdílu je dostatečnou rezervou i pro případy, že nastane protržení přehrady Lipno. Umístění na kopci je také dobrou ochranou před záplavami způsobenými silnými dešti. Kaskádovitá zástavba elektrárny umožňuje přirozený gravitační odtok vody z areálu i při výpadku dešťové kanalizace. Navíc nejdůležitější objekty jsou umístěny nejvýše.
"Přesto hodnocení předpokládalo, že nastane zaplavení více než stodvacetihektarového areálu vodou do výše téměř 10 centimetrů. Jako další opatření proti této v podstatě nereálné situaci jsme zvýšili přesah vnějších vstupů k nádržím s naftou a olejem na 15 centimetrů nad terén. Současně jsme osadili všech 72 vnějších vstupů novými vodotěsnými poklopy. Takto konzervativně se přistupovalo i k ostatním oblastem bezpečnosti," doplnil Zronek.
Během zátěžových testů odborníci modelově vyřazovali jednotlivé bezpečnostní systémy a bariéry včetně jejich pojistek. Bez nich pak přiváděli elektrárnu do těch nejhorších možných situací, od výpadku proudu až po rozlití taveniny do okolí reaktoru. Přitom hledali nové možnosti, jak ještě dále posílit už tak několikanásobně zálohované ochranné systémy. Výsledkem je program Zvyšování bezpečnosti elektrárny Temelín, který aktuálně obsahuje tři desítky opatření jako například seizmické zodolnění požární stanice nebo posílení zařízení pro spalování vodíku v ochranné obálce kolem reaktoru. Na jeho naplnění dohlíží Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Aktuálně je dokončena čtvrtina stanovených opatření, na dalších se intenzivně pracuje. Kompletně bude program naplněn do konce roku 2015.
Stotisícilitrové naftové nádrže jsou důležitou součástí bezpečnostního systému elektrického napájení. Nafta, kterou obsahují, pohání záložní lodní dieselgenerátorové motory. I proto jsou nádrže seizmicky odolné a neohrozí je ani extrémní teploty, ať už jde o dlouhodobá vedra s teplotami nad 40 °C nebo naopak mrazy s teplotami pod - 40 °C.
Na JE Temelín je celkem osm dieselgenerátorů. Každý blok má tři a další dva jsou společnou zálohou pro oba bloky. Šest hlavních dieselagregátů je umístěno v nezávislých, seismicky odolných stavebních objektech. Výkon každého je 6300 kW. Při plném výkonu si jeden dieselagregát vezme za hodinu necelých 1600 litrů nafty. Bez doplňování paliva může být v provozu téměř tři dny. Pak je možné naftu do dieselgenerátorů doplňovat ze dvou zásobníků o objemu 1000 metrů krychlových vzdálených necelý kilometr. Vlastní zásoba nafty vystačí elektrárně na měsíční provoz jednoho dieselgenerátoru. Do podzemních nádrží pro dieselgenerátory je možno čerpat naftu i přímo z cisterny.
Každý dieselgenerátor je schopen zajistit elektřinu potřebnou pro bezpečné dochlazení reaktoru. Náběh agregátu je automatický se zahájením výroby elektřiny do 10 sekund.

 

Zdroj: MEDIAFAX

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek