Nabitý elektromobil za minutu? Sen se blíží realitě!

Skupina jihokorejských vědců vyvinula novou technologii pro akumulátory, která umožní jejich plné dobití během několika minut. To by mohlo výrazně zvýšit popularitu elektrických vozidel, neboť dobíjení li-ion akumulátorů trvá v současné době celé hodiny.

nabíjení elektromobilu

U stávajících akumulátorů se jednotlivé články nabíjejí postupně od nejvzdálenější až po ten nejbližší. Korejští vědci ale použili nanočástice s obsahem uhlíku, které vytvoří hustou síť vodičů, a všechny články se tak začnou nabíjet současně. Tím se zkracuje doba potřebná k nabití v poměru 1/30 až 1/120 v porovnání s časem dnes používaných akumulátorů.
"Náš výzkum se snaží překonat omezení stávajících lithium-iontových baterií," říká Cho Jae-Phil, profesor Ulsanského Národního institutu pro vědu a techniku, a dodává: "Chceme se dále přiblížit k vytvoření akumulátoru pro elektromobily, který lze plně nabít za méně než minutu."  
Zatím se jedná o laboratorní výzkum, uvidíme, zda se tento vynález podaří uvést do praxi. V případě, že by to bylo ekonomicky únosné, jistě by to mělo obrovský dopad na celý automobilový průmysl a všechno, co s tím souvisí…  

 

Autor: JK, Zdroj: Yonhap news

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek