Natočená zmrzlina má své kouzlo

Společnost Benzina letos zavedla zatím na 16 čerpacích stanicích prodej točené zmrzliny. Pro značný přínos a ziskovost lze očekávat další zájemce. Více nám řekl Michal Černý výkonný ředitel společnosti Cesk, která na čerpací stanice dodává jak profesionální zmrzlinové stroje, tak potřebné suroviny.

Zmrzlina točená

Experiment s růstovým potenciálem

Společnost Benzina se svým téměř dvacetiprocentním podílem na trhu ČS dbá o další rozšiřování fastfoodových bister pod názvem Stop Cafe. Dosud provozovala na pětaosmdesát rychlých občerstvení a letos by jich mělo přibýt podle odborného ředitele pro maloobchod Martina Durčáka dalších 88. Informaci uvádíme v souvislosti s rozšiřováním prodeje točené zmrzliny. Zatím se jedná o 16 čerpacích stanic Benziny, kde je prodej již zaveden. Pro značný přínos a ziskovost lze očekávat další zájemce a tak nás zajímala firma, která na čerpací stanice dodává jak profesionální zmrzlinové stroje, tak potřebné suroviny. Více nám řekl Michal Černý, výkonný ředitel společnosti Cesk.

Vaše společnost na českém trhu působí už několik roků, je segment zákazníků na čerpacích stanicích zajímavý i pro vás?
V minulých letech u nás nakupovalo několik samostatných provozovatelů čerpacích stanic, kteří u nás shodně nakupovali výrobníky točené zmrzliny a výrobníky ledové tříště. Představují velmi žádanou variantu zvýšení zisku na všech provozech. Jejich obsluha je velmi jednoduchá, zákazníky žádaná a i při malém objemu prodeje finančně zajímavá. Dále mají zájem také někteří provozovatelé stánků a občerstvení, které jsou právě v blízkosti čerpací stanice či nákupního centra, kde je zvýšený pohyb lidí.

Můžete nám prozradit něco z nákladových kalkulací na točenou zmrzlinu?
U točené zmrzliny se cena na jednu porci pohybuje cca 3,50 Kč + 0,30 Kč kornoutek. Průměrná prodejní cena je cca 17,- Kč. Velká zmrzlina cca 4,70 Kč + 0,30 Kč kornoutek - průměrná prodejní cena bývá 27,- Kč. Kopečková zmrzlina vychází ještě levněji, jsou zde však vyšší investice do zařízení a práce. U ledové tříště 1 dcl cca 1,35 Kč + kelímek 0,50 Kč - cena 2 dcl, průměrná cena 20,- Kč. Stačí si vzít kalkulačku a počítat zhruba se stopadesátidenní zmrzlinovou sezónou a řekněme sto padesáti prodanými porcemi denně, výsledek vás rozhodně potěší! Velkou výhodou je tedy nejen vysoká rentabilita, ale také zvýšený zájem o tyto produkty.

Obsluha čerpací stanice ale je často velmi vytížená a prodej točené zmrzliny by v provozních špičkách mohl působit určité problémy.
Zajímavou novinkou a zároveň řešením také pro čerpací stanice by mohl být mincový samoobslužný stroj na točenou zmrzlinu. Výroba zmrzliny a ledové tříště je velmi jednoduchá a není nijak náročná na čas, na obsluhu ani na prostor. V 90 % provozů se jedná o přípravu tzv. studenou cestu, tedy koupený zmrzlinový polotovar (prášek) se smíchá s vodou a nalije do stroje. Takto vznikne prvotřídní zmrzlina jak smetanová, tak i ovocná či sorbetto. V tomto prášku je již obsaženo vše, co ve zmrzlině má být. Je možné také používat směsi tekuté, které se pouze nalijí do stroje, nebo zmrzlinu připravovat individuálně, dle obdržených receptur. Zde je však již větší náročnost na obsluhu a na přípravu. Je tak ale možné získat zmrzlinu odlišnou a za ještě výhodnějších podmínek. Jen pro informaci uvádím, že u Benziny se pro letošek rozhodli pro tři nejoblíbenější příchutě: vanilková, čokoládová a jahodová.

Jak vidíte letošní sezónu?
Pro prodej zmrzliny je třeba využívat každou příznivou chvíli. Naše informace z minulé sezóny na čerpacích stanicích hovoří o tom, že u více než 70 % provozů je zmrzlina a ledová tříšť žádaná a slibně se rozvíjející segment. Pro začátek se prodej pohyboval v průměru právě kolem 150 porcí denně a má zvyšující se trend. Stejně tak se vyvíjí prodej ledové tříště - na oboje chladivé pochoutky se musí zákazník naučit.

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek