Nejlevnější pohonné hmoty jsou na severu Čech

Za poslední týden sice litr nejprodávanějšího Naturalu 95 zdražil o osm haléřů na 36,04 Kč a nafta o14 haléřů na 35,44 koruny, ale přesto jsou v Ústeckém kraji stále nejnižší ceny paliva z celé ČR.  Pouze natural 95 je v průměru ještě o tři haléře levnější v Plzeňském kraji. Vyplývá to ze statistiky firmy CCS.

Severní Čechy jsou dnes pro řidiče laciným rájem, i kdyý rozdíly mezi kraji se postupně mažou. I tak zde proti českému průměru stojí litr naturalu o 67 haléřů a nafty o 68 haléřů méně. Relativně lacino je také na jihu a západě Čech, naopak v Praze a na jihovýchodní Moravě je nejdráž.
Asi nejpříjemnější pohled řidiči nabídnou totemy čerpacích stanic v Teplicích. Natural 95 zde stojí v průměru 35,29 koruny, nafta je za 34,54 koruny. Konkurenční boj pak v centru města stlačil ceny benzínu pod 35 korun a naftu dokonce pod 34 korun. Podobnou cenu nastavili i další pumpaři zejména u provozoven mimo hlavní tahy. Jedna z teplických čerpacích stanic prodává naftu za 33,50 Kč, natural tam stojí opět 34,50 Kč.
Z toho je také zřejmé, že dojíždění do Německa se již nevyplatí, protože podle ADAC je zde nafta v přepočtu za 37 korun a benzín dokonce za 40. I proto čerpací stanice u dálnice D8 na hranicích blokuje kolona kamionů. Naopak obyvatelé Šluknovského výběžku dojížděním do nedalekého Polska ušetřit mohou. Litr nafty se tam totiž podle ADAC prodává v přepočtu za 32,73 a benzin za 33,39 Kč.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: CCS

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek