Největší přehlídka techniky čerpacích stanic

Automobilový aftermarket je na vzestupu, a to i přes současné ekonomické problémy v Evropě. Poklesl sice počet odborných návštěvníků i vystavovatelů z jižní Evropy, ale o to více stoupla účast z východní Evropy a Ruska. Výrazný propad v počtu expozic a především i jejich plochy zaznamenala sekce techniky čerpacích stanic a zejména mycích technologií.

AF WASHTEC P9110556

Automechanika lámala rekordy navzdory krizi

Hned po příjezdu do Frankfurtu jsme se ve vstupní dvoraně zamíchali do ranního chuchvalce návštěvníků a vystavovatelů pomalu se posouvajících turnikety. Každodenní ranní nával zvládají pořadatelé bravurně, jako každý rok i letos byla organizace perfektní, inu, Německo…
Letos ve Frankfurtu opět padaly rekordy. Výstavu Automechanika letos navštívilo 148 000 hostů ze 174 zemí a přišli shlédnout expozice rekordního počtu
4593 vystavovatelů ze 74 zemí. Výstavní expozice zabraly plochu 305 000 m². To dokazuje, že automobilový aftermarket je na vzestupu, a to i přes současné ekonomické problémy v Evropě. Poklesl sice počet odborných návštěvníků i vystavovatelů z jižní Evropy, ale o to více stoupla účast z východní Evropy a Ruska.

Technika čerpacích stanic a myček - propad

Přes celkově vysoký počet vystavovatelů ale pravidelný návštěvník z naší branže musel na první pohled zaznamenat výrazný propad v počtu expozic a především i jejich plochy v sektoru věnovanému oboru technologií čerpacích stanic uvnitř pavilonu 10, kde celou jednu pětinu plochy zaplnily expozice věnované elektromobilitě. Zaujaly uprázdněné místo, které dříve zabíraly stánky menších firem například z oboru podzemních technologií, distribuce, měření, doplňkových zařízení a podobně. Typickým příkladem je technika šachet nádrží, zatímco minulý ročník zde vystavovaly hned 4 firmy, letos mezi vystavovateli zbyl pouze jediný - lídr v tomto oboru, výrobce kompozitních vodotěsných dómových šachet - společnost Fibrelite.
Ještě markantnější propad v obsazenosti výstavní plochy nás doslova udeřil do očí hned po vstupu na volnou plochu tradičně věnovanou mytí a samoobslužné údržbě vozidel za pavilonem 10. Zatímco minulý ročník se dalo doslova hodiny procházet mezi desítkami stánků různých velikostí od malinkých až po gigantické, letos zde místo úzkých uliček byla holá náměstí a pečlivý návštěvník vše důkladně prohlédl do hodiny. Právě myčky a zařízení pro samoobslužný servis jsou doménou hlavně italských výrobců a ti zde letos až na pár výjimek chyběli. Doslova překvapením pro mnohé pak byla neúčast největší italské firmy v oboru mycích linek Ceccato.
I přes pokles počtu expozic i premiér nových modelů či technologií, jež si všichni vystavovatelé šetří právě na Automechaniku, se bylo na co dívat. Vedle tradičních a silných značek světového či evropského formátu prezentujících řadu inovací zde nechyběly ani zcela nové společnosti, které představily ve svých expozicích velice často zajímavá a pokroková řešení.

Nepřehlédnutelná česká stopa

Potěšitelným faktem bylo zjištění, že mezi úspěšné a pravidelné vystavovatele se zařadila i trojice českých firem, které se ve svém oboru již dávno etablovaly v evropské špičce.
Třebíčská firma Unicode Systems, producent informačních systémů, představila novinku - zúčtovací centrálu pro karetní systémy UCS a navíc ve své expozici představila kromě úspěšných tankovacích automatů také výdejní systém pro nemrznoucí kapaliny a nabídku LED svítidel. Jablonecká společnost ETK prezentovala především své plastové výstelky do nádrží z nově vyvinuté fólie univerzálně použitelné pro široké portfolio chemikálií. Pražská Gema, která je jedním z předních výrobců zobrazovačů pro totemy čerpacích stanic, zde premiérově uvedla ultratenké LED zobrazovače vhodné pro rekonstrukce cenových totemů.
Také na dalších stáncích bylo slyšet češtinu. V expozicích zahraničních výrobců výdejních či mycích technologií pochopitelně nesměli chybět zástupci obchodních zastoupení v ČR. Naše pozornost se s výjimkou inovativních řešení méně známých firem soustředila na prezentace značek dávno zavedených na českém trhu.
Automechanika i přes absenci menších firem a hlavně italských producentů byla opět nesmírně inspirativní a akcentovala hlavní trendy - důraz na modulární, provozně a energeticky úsporná řešení, vstřícnost pro uživatele a zákazníky. Příští Automechanika se ve Frankfurtu bude konat 16. - 20. září 2014. Ve svém diáři ještě cestou zpět do Česka jsem si návštěvu opět naplánoval. Největší přehlídku toho nejlepšího z techniky čerpacích stanic a myček s nejvyšší koncentrací inovací a premiér nových modelů a řešení na jednom místě si rozhodně nenechám ujít.


Autor: Tomáš Mikšovský, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek