Největší ropné společnosti těží méně, jejich zisky klesají

Největší světové ropné společnosti sice ve třetím čtvrtletí oznámily lepší výsledky, než se čekalo, přesto žádné nadšení na trzích nezavládlo. Při bližším pohledu na prezentovaná čísla se totiž ukazuje, že firmy jako Exxon Mobil nebo Royal Dutch Shell mají jeden společný problém - klesá jim těžba.

Ropa a dolar

Exxon těží nejméně za tři roky

Dlouhodobé potíže s navýšením těžby má především největší světový ropný koncern (měřeno tržní hodnotou) Exxon Mobil. Ve třetím čtvrtletí se jeho produkce meziročně snížila o 7,5 procenta na 3,96 milionu barelů ropy denně a firma tak těží nejméně za poslední tři roky. Nižší těžba společně s poklesem cen komodit meziročně srazila čistý zisk společnosti o sedm procent na 9,57 miliardy dolarů (185,8 miliardy korun). To byl sice lepší výsledek, než se čekalo, na trzích to přesto příliš pozitivní reakci nevyvolalo a akcie stagnovaly.
Ropná produkce společnosti totiž klesla již páté čtvrtletí v řadě, což je nejdelší série propadů za posledních třináct let. Podle některých analytiků tak bude muset firma s největší pravděpodobností snížit celoroční cíl produkce, který původně stanovila na 4,37 milionu barelů denně.
Exxon Mobil má navíc další problém - objevuje nejméně nových nalezišť ropy a zemního plynu v historii. Loni objevená naleziště nahradila jen 107 procent vloni vytěžené ropy a zemního plynu. Pro srovnání - například u ruské státní ropné společnosti Rosněfť byl tento poměr nad třemi sty procenty a u italské firmy Eni 142 procent.
Vedení Exxon Mobil se tento negativní trend snaží ze všech sil zvrátit. Do objevování nových ropných polí, vybudování nových terminálů pro export plynu či vylepšování rafinerií investuje denně 100 milionů dolarů. Jen během posledních šesti týdnů také vynaložila pět miliard dolarů na nové akvizice. Podle analytiků by také mohla v brzké době spolknout některou z trojice perspektivních ropných firem Apache, EOG Resources nebo Anadarko.

Rosněfť zdvojnásobila čistý zisk

S poklesem těžby se ve třetím čtvrtletí potýkala i druhá největší ropná firma světa Royal Dutch Shell. Celková produkce jí meziročně klesla o procento na 2,982 milionu barelů denně. Hlavním důvodem byly práce na plošinách v Severním moři, uzávěry v Mexickém zálivu po tropické bouři Isaac a také problémy v Nigérii, kde musela firma několikrát přerušit těžbu kvůli bezpečnostním předpisům.
I Shellu se proto ve třetím kvartálu propadl čistý zisk - meziročně o 15 procent na 6,1 miliardy dolarů (asi 117,7 miliardy korun). Své výsledky včera prezentovala i ruská ropná společnost Rosněfť, která se po převzetí svého rivala TNK-BP stane největším producentem ropy na světě (denně by měla těžit 4,6 milionu barelů). Na rozdíl od Exxonu i Shellu dokázala ruská společnost svůj čistý zisk meziročně zvýšit, a to rovnou dvojnásobně. Firma vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 181 miliard rublů (asi 111,5 miliardy korun). Dostala se tak ze ztráty, kterou utrpěla ve druhém čtvrtletí.

Autor: Petr Kain, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek