30. 8. 2012
Během jarní, letní i podzimní sezóny se vždy najde
dostatek dní, lákajících k posezení v příjemném prostředí
restaurační zahrádky, a malý prostor tak může být zdrojem slušného
doplňkového příjmu. Daří se jeho potenciál využívat i u čerpacích
stanic? V turisticky atraktivních lokalitách a místech
s velkou frekvencí zákazníků rozhodně ano!
Překážky mohou odradit
Zřizování zahrádek ovšem není vůbec jednoduché ani pro ty
podnikatele, kteří vlastní či dlouhodobě pronajímají přilehlé
pozemky čerpací stanice. Kromě samozřejmé povinnosti splnit
podmínky na ochranu zdraví a bezpečnosti zákazníků se nejednou
objevují další překážky v podobě doplňků nájemních a
provozních smluv vznikajících na městských radnicích a obecních
úřadech s cílem vylepšit své rozpočty. Městům a obcím tak sice
přibude pár tisícovek, ale příliš vysoké poplatky na druhé straně
nutí k úsporám ze strany menších provozovatelů čerpacích
stanic. Projevují se hlavně v lacinosti vybavení,
v uniformitě jejich vzhledu a závislosti například na
reklamních slunečnících "věnovaných" dodavateli kávy, nápojů či
zmrzliny. Na vytváření celkového nevkusu má často vliv už prvotní
nedůvěra a přesun takových projektů na druhou kolej. Kde si ovšem
věří a ví, že o něco podobného bude mezi zákazníky zájem, by měli
takovou podnikatelskou příležitost dokonale využít!
Originalita je vždy lákavá
Nemusí jít nutně o velké investice k vytvoření vlastní
atmosféry, stylu a originálního vizuálního vjemu, který by si
projíždějící řidiči vryli do paměti a čím by se pumpa se zahrádkou
odlišila od ostatních. Na jedné straně existují specializované
firmy, které navrhují a realizují projekty restauračních
předzahrádek hlavně v městských centrech. Mají zkušenosti
s výběrem materiálů odolávajících špatnému počasí i poněkud
hrubšímu zacházení, častějšímu stěhování nábytku atp. Dražší
venkovní nábytek bývá někdy předmětem zájmu různých nenechavců a
mít vše na řetězu také není možné.
Příklad pódiové zahrádky s chytře využitým zábradlím, které
současně tvoří opěrky lavic umístěných po jejím obvodu, jsme našli
kousek od Říčan u Prahy, u parkoviště čerpací stanice Benavel.cz ve
směru na Kutnou Horu. Kromě čtyř stolků s křesly s ratanovým
výpletem byla součástí zahrádky i čtveřice dražších a stylových
nastavitelných slunečníků s bočním podstavcem, takže u stolu
nikomu nepřekážejí. Snad proto, že zahrádka je až příliš na očích v
blízkosti komunikace, dovídáme se od obsluhy čerpací stanice a
hlavně ve stánku zmrzliny v těsné blízkosti předzahrádky, že
"když tam dáme něco slušnějšího, je to do pár dnů ukradené, prostě
to neuhlídáme…". Smutný obraz naší společnosti! A také jeden
z dalších důvodů, proč jsou mnohdy lukrativní místa prázdná
nebo pronajímána dalším zájemcům, kteří se věnují jen
gastronomickým službám. U velkých dálničních odpočívadel to bývají
nejčastěji zavedené řetězce, které ve zřizování a provozování
rychlého občerstvení včetně propojení s předzahrádkami a
dětskými koutky nijak netápají, mají své osvědčené koncepce, které
převážně formou franšízy provozují prověření a spolehliví
podnikatelé. V takových případech už nemá cenu na čerpací
stanici uvažovat o nějaké podobné, dublující službě.
Stánky a předzahrádky jsou ovšem dobrou šancí pro malé řetězce
nebo solitérní pumpy. Jedná-li se o čerpací stanice uprostřed
přírody, vyplácí se použít styl "country". Vhodná je například
jednoduchá stavba zastřešené verandy se sedlovou střechou s lehkou
krytinou z tzv. kanadského šindele. Dřevěné, nejčastěji plné
zábradlí doplní těžké klasické stoly a lavice z dřevěného
masivu. Takový příklad zahrádky jsme viděli na "Slapáku", vrcholu
při cestě z Prahy na Slapskou přehradu, u celkem nenápadné
čerpací stanice Shell. Jen pár kroků od ní je jednoduché bistro
s klasickou nabídkou jednoduchých jídel a uzenin. V areálu
nechybí ani dětské hřiště, zmrzlinářský, pekařský a uzenářský
stánek a ještě se vejde na protilehlé straně parkoviště i prodejna
a plnírna PB plynu. Jiný příklad je z místa, kde nás už
několik let vždy potěší nějakým nápadem: ze stanice CV Petrol
v Dolních Břežanech. Tady "střešní" konstrukci předzahrádky tvoří
masivní ocelový rám, jehož středový nosník uchycuje po obou
stranách roztažitelné markýzy, pod které se lehce schová šest
stolků. Součástí konstrukce pro markýzy jsou i plynové tepelné
zářiče nad hlavami hostů s možností jejich nasměrování a
tepelné regulace.
Umělá hmota a přírodní materiály
Některé z dovážených plastových židlí jsou konstrukčně
stavěné na nižší zátěže. Často praskají a ostrý plast může přivodit
nebezpečné zranění. Stejně tak je třeba prokouknout obchodnický
trik při prodeji stolů a židlí z tzv. tropického dřeva,
kterému nevadí déšť. Ve skutečnosti jde o běžné, jen trochu lépe
odýhované dřevo, které po dvou letech - přesně po projití záruky -
odchází. Jako použitý venkovní nábytek je často k vidění umělý
ratan ve výpletu železných, hliníkových a dřevěných konstrukcí
židlí a stolů. Na rozdíl od běžných bílých plastových židlí
určených cenou i kvalitou pro občasné použití například na chatě,
vydrží solidnější profesionální nábytek i několik sezón za
předpokladu pravidelné údržby. Stejně tak je tomu u nábytku
z masivního plastu, který je populární v USA. Svůj význam
na trvanlivost má způsob posezónního skladování, důkladné omytí,
očištění a nakonzervování nábytku v tmavém větraném
prostoru.
Jak na jejich provoz
Hosté předzahrádek většinou využívají zázemí pevné restaurace či
bistra, jejich sociální zařízení, kuchyni, často i výčep.
Restaurace nebo čerpací stanice také napájí předzahrádku
elektrickou energií pro osvětlení, různé provozní přístroje (např.
chladicí boxy, pípu, elektrický grill či mikrovlnku). Nejjednodušší
varianty zahrádek se každé ráno nachystají k provozu a večer
se jejich vybavení uklízí. U nich je také nejčastěji použitý
samoobslužný koncept konzumace jídel a nápojů, kdy si hosté
zakoupené zboží platí předem u kasy a na táccích sami
odnášejí.
Vyšší úroveň komfortu nabízejí předzahrádky vystavěné na zvýšeném
pódiu z dřevěných panelů. Takové zahrádky mají vždy zábradlí
z důvodů bezpečnosti hostů i obsluhy. Výhodou je jejich přímé
propojení s provozem rychlého občerstvení nebo restaurace
pouze jediným vchodem a současně východem, takže jej má obsluha
restaurace i čerpací stanice pod kontrolou. V jejich výbavě
obvykle nechybí lepší slunečníky, osvětlení pro večerní provoz a
někde jsou vybaveny pro chladnější počasí plynovými nebo
elektrickými sálavými topnými tělesy.
Většina vybavení předzahrádky zůstává vzhledem k lepšímu
zabezpečení a prodlouženému provozu na místě i za špatného počasí a
mimo provozní hodiny. Zkušenosti z čerpacích stanic ukazují
oproti běžným restauracím na variantu inkasovat platby před
konzumací v celkově samoobslužném provozu hned po vydání
jídla.
Předzahrádky umožňují hostům vždy možnost sezení na rozdíl od
běžného rychlého občerstvení či kiosků, kde se u stolků konzumuje
převážně ve stoje nebo na méně pohodlných barových židlích.
Příznivce zahrádek lze najít jak mezi provozovateli čerpacích
stanic, tak především mezi hosty. Pro personál ČS je to samozřejmě
více práce, ale znamená to také vyšší tržby, kdy nenucenou formou
získávají často zákazníky, kteří by jinak nepřišli. Hosté zase
oceňují možnost příjemného posezení a občerstvení na vzduchu a méně
omezováni tu bývají i kuřáci. Jednou z největších výhod
venkovních zahrádek je možnost příjmu nárazově vyššího počtu hostů,
protože by se do interiérového provozu rychlého občerstvení prostě
nevešli. Nárazovou kapacitu například po příjezdu zájezdového
autobusu nebo při poledním náporu hostí, kteří se často rekrutují
z pěších turistů, cyklistů a při vyhlášené kuchyni i
z místních chatařů a chalupářů, lze vyřešit jen díky stále
oblíbenějším zahrádkám. Zkušení praktici z čerpacích stanic
mají celou strategii, jak takticky podobné návaly zvládat ke
spokojenosti všech. Také dobře vědí, že věnovaný oběd či
občerstvení pro řidiče autobusu a vedoucího zájezdu se bohatě
vrátí.
Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia