Není zahrádka jako zahrádka…

Během jarní, letní i podzimní sezóny se vždy najde dostatek dní, lákajících k posezení v příjemném prostředí restaurační zahrádky, a malý prostor tak může být zdrojem slušného doplňkového příjmu. Daří se jeho potenciál využívat i u čerpacích stanic? V turisticky atraktivních lokalitách a místech s velkou frekvencí zákazníků rozhodně ano!

Zahrádka 2

Překážky mohou odradit

Zřizování zahrádek ovšem není vůbec jednoduché ani pro ty podnikatele, kteří vlastní či dlouhodobě pronajímají přilehlé pozemky čerpací stanice. Kromě samozřejmé povinnosti splnit podmínky na ochranu zdraví a bezpečnosti zákazníků se nejednou objevují další překážky v podobě doplňků nájemních a provozních smluv vznikajících na městských radnicích a obecních úřadech s cílem vylepšit své rozpočty. Městům a obcím tak sice přibude pár tisícovek, ale příliš vysoké poplatky na druhé straně nutí k úsporám ze strany menších provozovatelů čerpacích stanic. Projevují se hlavně v lacinosti vybavení, v uniformitě jejich vzhledu a závislosti například na reklamních slunečnících "věnovaných" dodavateli kávy, nápojů či zmrzliny. Na vytváření celkového nevkusu má často vliv už prvotní nedůvěra a přesun takových projektů na druhou kolej. Kde si ovšem věří a ví, že o něco podobného bude mezi zákazníky zájem, by měli takovou podnikatelskou příležitost dokonale využít!

Originalita je vždy lákavá

Nemusí jít nutně o velké investice k vytvoření vlastní atmosféry, stylu a originálního vizuálního vjemu, který by si projíždějící řidiči vryli do paměti a čím by se pumpa se zahrádkou odlišila od ostatních. Na jedné straně existují specializované firmy, které navrhují a realizují projekty restauračních předzahrádek hlavně v městských centrech. Mají zkušenosti s výběrem materiálů odolávajících špatnému počasí i poněkud hrubšímu zacházení, častějšímu stěhování nábytku atp. Dražší venkovní nábytek bývá někdy předmětem zájmu různých nenechavců a mít vše na řetězu také není možné.
Příklad pódiové zahrádky s chytře využitým zábradlím, které současně tvoří opěrky lavic umístěných po jejím obvodu, jsme našli kousek od Říčan u Prahy, u parkoviště čerpací stanice Benavel.cz ve směru na Kutnou Horu. Kromě čtyř stolků s křesly s ratanovým výpletem byla součástí zahrádky i čtveřice dražších a stylových nastavitelných slunečníků s bočním podstavcem, takže u stolu nikomu nepřekážejí. Snad proto, že zahrádka je až příliš na očích v blízkosti komunikace, dovídáme se od obsluhy čerpací stanice a hlavně ve stánku zmrzliny v těsné blízkosti předzahrádky, že "když tam dáme něco slušnějšího, je to do pár dnů ukradené, prostě to neuhlídáme…". Smutný obraz naší společnosti! A také jeden z dalších důvodů, proč jsou mnohdy lukrativní místa prázdná nebo pronajímána dalším zájemcům, kteří se věnují jen gastronomickým službám. U velkých dálničních odpočívadel to bývají nejčastěji zavedené řetězce, které ve zřizování a provozování rychlého občerstvení včetně propojení s předzahrádkami a dětskými koutky nijak netápají, mají své osvědčené koncepce, které převážně formou franšízy provozují prověření a spolehliví podnikatelé. V takových případech už nemá cenu na čerpací stanici uvažovat o nějaké podobné, dublující službě.
Stánky a předzahrádky jsou ovšem dobrou šancí pro malé řetězce nebo solitérní pumpy. Jedná-li se o čerpací stanice uprostřed přírody, vyplácí se použít styl "country". Vhodná je například jednoduchá stavba zastřešené verandy se sedlovou střechou s lehkou krytinou z tzv. kanadského šindele. Dřevěné, nejčastěji plné zábradlí doplní těžké klasické stoly a lavice z dřevěného masivu. Takový příklad zahrádky jsme viděli na "Slapáku", vrcholu při cestě z Prahy na Slapskou přehradu, u celkem nenápadné čerpací stanice Shell. Jen pár kroků od ní je jednoduché bistro s klasickou nabídkou jednoduchých jídel a uzenin. V areálu nechybí ani dětské hřiště, zmrzlinářský, pekařský a uzenářský stánek a ještě se vejde na protilehlé straně parkoviště i prodejna a plnírna PB plynu. Jiný příklad je z místa, kde nás už několik let vždy potěší nějakým nápadem: ze stanice CV Petrol v Dolních Břežanech. Tady "střešní" konstrukci předzahrádky tvoří masivní ocelový rám, jehož středový nosník uchycuje po obou stranách roztažitelné markýzy, pod které se lehce schová šest stolků. Součástí konstrukce pro markýzy jsou i plynové tepelné zářiče nad hlavami hostů s možností jejich nasměrování a tepelné regulace.

Zahrádka 1b

Umělá hmota a přírodní materiály

Některé z dovážených plastových židlí jsou konstrukčně stavěné na nižší zátěže. Často praskají a ostrý plast může přivodit nebezpečné zranění. Stejně tak je třeba prokouknout obchodnický trik při prodeji stolů a židlí z tzv. tropického dřeva, kterému nevadí déšť. Ve skutečnosti jde o běžné, jen trochu lépe odýhované dřevo, které po dvou letech - přesně po projití záruky - odchází. Jako použitý venkovní nábytek je často k vidění umělý ratan ve výpletu železných, hliníkových a dřevěných konstrukcí židlí a stolů. Na rozdíl od běžných bílých plastových židlí určených cenou i kvalitou pro občasné použití například na chatě, vydrží solidnější profesionální nábytek i několik sezón za předpokladu pravidelné údržby. Stejně tak je tomu u nábytku z masivního plastu, který je populární v USA. Svůj význam na trvanlivost má způsob posezónního skladování, důkladné omytí, očištění a nakonzervování nábytku v tmavém větraném prostoru.

Jak na jejich provoz

Hosté předzahrádek většinou využívají zázemí pevné restaurace či bistra, jejich sociální zařízení, kuchyni, často i výčep. Restaurace nebo čerpací stanice také napájí předzahrádku elektrickou energií pro osvětlení, různé provozní přístroje (např. chladicí boxy, pípu, elektrický grill či mikrovlnku). Nejjednodušší varianty zahrádek se každé ráno nachystají k provozu a večer se jejich vybavení uklízí. U nich je také nejčastěji použitý samoobslužný koncept konzumace jídel a nápojů, kdy si hosté zakoupené zboží platí předem u kasy a na táccích sami odnášejí.
Vyšší úroveň komfortu nabízejí předzahrádky vystavěné na zvýšeném pódiu z dřevěných panelů. Takové zahrádky mají vždy zábradlí z důvodů bezpečnosti hostů i obsluhy. Výhodou je jejich přímé propojení s provozem rychlého občerstvení nebo restaurace pouze jediným vchodem a současně východem, takže jej má obsluha restaurace i čerpací stanice pod kontrolou. V jejich výbavě obvykle nechybí lepší slunečníky, osvětlení pro večerní provoz a někde jsou vybaveny pro chladnější počasí plynovými nebo elektrickými sálavými topnými tělesy.
Většina vybavení předzahrádky zůstává vzhledem k lepšímu zabezpečení a prodlouženému provozu na místě i za špatného počasí a mimo provozní hodiny. Zkušenosti z čerpacích stanic ukazují oproti běžným restauracím na variantu inkasovat platby před konzumací v celkově samoobslužném provozu hned po vydání jídla.
Předzahrádky umožňují hostům vždy možnost sezení na rozdíl od běžného rychlého občerstvení či kiosků, kde se u stolků konzumuje převážně ve stoje nebo na méně pohodlných barových židlích. Příznivce zahrádek lze najít jak mezi provozovateli čerpacích stanic, tak především mezi hosty. Pro personál ČS je to samozřejmě více práce, ale znamená to také vyšší tržby, kdy nenucenou formou získávají často zákazníky, kteří by jinak nepřišli. Hosté zase oceňují možnost příjemného posezení a občerstvení na vzduchu a méně omezováni tu bývají i kuřáci. Jednou z největších výhod venkovních zahrádek je možnost příjmu nárazově vyššího počtu hostů, protože by se do interiérového provozu rychlého občerstvení prostě nevešli. Nárazovou kapacitu například po příjezdu zájezdového autobusu nebo při poledním náporu hostí, kteří se často rekrutují z pěších turistů, cyklistů a při vyhlášené kuchyni i z místních chatařů a chalupářů, lze vyřešit jen díky stále oblíbenějším zahrádkám. Zkušení praktici z čerpacích stanic mají celou strategii, jak takticky podobné návaly zvládat ke spokojenosti všech. Také dobře vědí, že věnovaný oběd či občerstvení pro řidiče autobusu a vedoucího zájezdu se bohatě vrátí.

Zahrádka 1a

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek