Nové povinnosti pro čerpací stanice

Do 31. prosince musí provozovatelé čerpacích stanic zpracovat hodnocení rizik ekologické újmy a vytvořit finanční rezervu na případná rizika. Do 3. prosince musí ještě předložit krajskému úřadu provozní řád.

Hodnocení rizik ekologické újmy

Každý provozovatel čerpací stanice má nově již v letošním roce povinnost zpracovat základní hodnocení rizik ekologické újmy u vyjmenovaných činností, kdy provede a dokumentuje hodnocení rizik ekologické újmy v rozsahu odpovídajícím pravděpodobnosti jejího vzniku a závažnosti možných vlivů na životní prostředí. Hodnocení rizik ekologické újmy provádí příslušný provozovatel zvlášť pro každé místo provozní činnosti, kde dochází k zacházení se závadnými látkami podle zvláštního právního předpisu. Vyplývá to z nařízení vlády č. 295/2011 Sb., o způsobu hodnocení rizik ekologické újmy a bližších podmínkách finančního zajištění, které je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě.
Základní hodnocení je prováděno formou načítání tzv. trestných bodů za rizikové faktory (např. nakládání s chemickými látkami či látkami závadnými vodám - benzin a nafta s větou R 50/51, kaly z myčky a nádrží, provozovna je umístěna v blízkosti lokality Natura 2000, na provozovně byla v posledních 10 letech ekologická havárie apod.). V případě, že celkový počet bodů dosažených v základním hodnocení rizika bude vyšší než číslo 50, je provozovatel čerpací stanice povinen do 31. prosince letošního roku provést další podrobné hodnocení rizika ekologické újmy.
Provozovatelé čerpacích stanic jsou povinni dokladovat způsob finančního zajištění k provedení preventivních a nápravných opatření. Kontrolu splnění této povinnosti provádí Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Provozní řád středního zdroje znečišťování ovzduší

Další povinností, na kterou by provozovatelé čerpacích stanic neměli zapomenout, je předložení provozního řádu na příslušný krajský úřad. Povinnost vyplývá z vyhlášky č. 337/2010 a vyhlášky č. 205/2009 Sb. Provozní řád středního zdroje znečišťování ovzduší (skladování a výdej benzinů) se předkládá úřadu ve třech výtiscích.
Provozovatelé tak mají povinnost předložit provozní řád krajskému úřadu do 3. prosince 2012. Kontrolu splnění této povinnosti provádí opět ČIŽP. Termín předložení provozního řádu byl původně 3. prosince 2011, ale provozovatelům čerpacích stanic byl v přechodném ustanovení odložen o rok později.


Autor: mr, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek