Oázy nejen českých turistů

Letní sezóna vrcholí a čerpací stanice se stávají opěrným bodem pro migrující turisty. Ti zde doplňují nejen pohonné hmoty, jídlo a pití, ale často je využívají jako informační centrum, místo nákupu důležitých věcí pro cestu i pobyt a někdy i jako zprostředkovatelnu pomoci v nouzi.

REP Vranov 1

Pokud jako cestovatelé navštívíme v sezóně čerpací stanici v centru turistické oblasti, nepřijde nám divné, že se zde zejména v prosluněných dnech dveře se zákazníky netrhnou a v shopu je velmi živo. Kromě tankování a běžných nákupů pití a občerstvení se zde prodá prakticky vše, co cestovatelé k příjemnému pobytu potřebují. Standardem se již stala nabídka potřeb pro dnes velmi populární grilování, pro zapomnětlivé cestovatele nesmí chybět opalovací krémy, potřeby denní hygieny, zejména mýdla, zubní kartáčky s pastou, pro rodiče s miminky dětské pleny, pro pejsky a kočičky žrádlo, a pro děti kromě tradičních cukrovinek se vyplatí sortiment hraček rozšířit o různé nafukovací plováky či lodičky a stříkací pistole. Poptávka je i po turistických mapách okolí, které často mizí z regálu jako první v pořadí. V turisticky atraktivních destinacích v sezóně přesáhne masa turistů spolu s chataři a chalupáři počet stálých obyvatel mnohdy desetinásobně. Prodeje v mimosezónním období dramaticky poklesnou, a proto u tohoto druhu čerpacích stanic nesmírně záleží, jak vyjde z hlediska prodejů letní, popřípadě zimní sezóna. Turistický ruch v každé oblasti je nepředvídatelná veličina, kterou prodejce na čerpacích stanicích jen stěží ovlivní. Záleží na tom, jak se vydaří či nevydaří počasí, jaká je propagace lokality, jak konkurenceschopná je kvalita a nabídka rekreační infrastruktury, penzionů, kempů, hotelů, koupališť, relaxačních wellness zařízení, jaká je popularita historických památek, jaké jsou možnosti sportovního či kulturního a společenského vyžití, jaké další turistické a rekreační atrakce daná oblast nabízí. Provozovatel čerpací stanice, která nepochybně je součástí turistické infrastruktury, má sice jen okrajový vliv na to, zda zesílí či oslábne zájem turistů navštívit danou oblast. Ale musí si být vědom, že i jeho čerpací stanice spoluutváří konečný dojem u turistů. Pokud odjedou domů spokojeni, určitě se pak budou rozhodovat, zda se zase za rok vrátí nebo přinejmenším danou oblast doporučí známým.
Abychom zjistili, jak se žije provozovatelům čerpacích stanic závislých na této velmi specifické klientele, vyjeli jsme hned do dvou turisticky velmi přitažlivých a tradičních destinací - do krkonošského Harrachova, na čerpací stanici RobinOil a na velice populární jih republiky, na čerpací stanice u Vranovské přehrady - EuroOil ve Vranově a v Bítově.

RobinOil Harrachov

REP harachov 1

Nebýt velikého totemu těsně u hlavní silnice z Prahy do Harrachova, řada motoristů by poměrně velikou čerpací stanici minula. Je totiž trochu schovaná "za rohem" a vjíždí se k ní až těsně za křižovatkou z odbočky na Rokytnici. Čerpací stanice hned za pohodlným vjezdem disponuje rozměrnou výdejní plochou s dostatečně velkým parkovištěm, umožňujícím odstavení osobních i nákladních aut a autobusů, aniž by překážely ostatním zákazníkům. Výdejní plocha pod rozložitým přestřešením poskytuje zákazníkům velice komfortní tankování i v krajně nepříznivém počasí. Při bližším pohledu je vidět, že stanice prošla nedávno komplexní rekonstrukcí, vše svítí novotou, ale zároveň je vidět, že zde hodně dbají na čistotu a pořádek. Nové stojany přijíždějící motoristy lákají, velmi pozorná a ochotná je také obsluha uvnitř shopu. Návštěvníci v rozlehlé prodejně najdou vysoký standard nabídky tradičního sortimentu prémiových stanic včetně občerstvení s odděleným prostorem pro konzumaci. V regálech nalezneme i krajové speciality, které cestovatelé a rekreanti často a rádi nakupují. I když čerpací stanice neleží v intravilánu horského městečka, nabízí v nové myčce vysoce kvalitní služby mytí. Pomyslnou třešničkou na dortu v nabídce komplexních služeb stanice je penzion se třemi nově rekonstruovanými a poměrně luxusně vybavenými apartmány v prvním patře obslužného kiosku.

Luxusní apartmány

REP harachov 3

Počet zákazníků této čerpací stanice se během roku pochopitelně mění, z 90 procent se totiž jedná hlavně o turisty, kteří tudy projíždějí do obou krkonošských středisek. V zimě zde zastavují lyžaři, v létě pak hlavně cyklisti. "Našimi zákazníky jsou Češi, ale i Němci a Holanďané. Hlavní sezóna je od Vánoc do března, v lednu je to trochu slabší. O něco menší zájem o naše služby je v létě, ale vyloženě hluchým obdobím bývá jaro a podzim," říká Tomáš Kyncl, provozovatel této čerpací stanice, kterou využívají i motoristé mířící na hraniční přechod v Harrachově. A právě ti by občas mohli mít zájem o ubytování nebo teplé jídlo, přestože v okolí je řada penzionů, hotelů, privátů či restaurací. Luxusně zařízené apartmány se sociálním zařízením a kuchyňkou nevyužívají jen turisté, tu a tam zde zastaví na jednu či dvě noci i obchodní cestující, který se snaží prodat své zboží v obou horských střediscích. "Ubytování bohužel tak moc dobře nejde. Naše hosty odrazuje vědomí, že budou spát na čerpací stanici. Když si to však prohlédnou, tak to všichni chválí," vysvětluje Kyncl a dodává: "Lidi sem láká slušná a usměvavá obsluha i levné a rychlé občerstvení. Máme točené pivo a kofolu, což na pumpách není příliš obvyklé, ale turisté to ocení stejně jako možnost snadno zaparkovat. V zimě nás to ale stojí hodně úsilí." Sortiment čerpací stanice je bohatý, nechybí ani tolik diskutované dálniční známky. Jen málokdy se stane, že zákazník obsluhu čerpací stanice něčím zaskočí. "Nestává se, že bychom něco neměli. Když se něco rychle vyprodá, máme dodavatele, kteří do druhého dne po zavolání dovezou zboží," říká Kyncl. V sortimentu každé čerpací stanice by pochopitelně neměla chybět kvalitní káva. RobinOil v Harrachově má v nabídce celkem luxusní značku Dallmayr, která však zároveň nepatří mezi nejlevnější. "Lidi jsou na kafe, které tady máme, zvyklí. Byl by nesmysl zkoušet je nějak ošidit, aby na to přišli a přestali se zde stavovat. Kafe naše prodeje hodně drží."

Česky, německy, anglicky…

REP harachov 2

Obsluha nemá problém ani při komunikaci se zahraničními hosty, domluví se německy i anglicky, s Poláky pak pochopitelně česky. Jestliže Němci a Holanďané utrácejí hodně peněz za cigarety, Poláci mají zájem zejména o dálniční známky. Když bylo mistrovství Evropy ve fotbale, táhli přes Harrachov na Polsko pro změnu čeští fanoušci. Ti zase kupovali hlavně pivo a bagety. "Chovali se slušně. Nakoupili, chvíli poseděli, občerstvili se, a pak zase pokračovali na zápas," dodává Kyncl.
Čerpací stanice se prezentuje například v harrachovských novinách, motoristé například rychle zjistili, že zde funguje kvalitní myčka a často zastavují pouze kvůli ní. Svůj automobil si zde nechávají umýt i turisté.
Stanice je otevřena nonstop a její obsluhu tvoří dva pánové a čtyři děvčata. Přes drsnější podmínky v zimních měsících to nepředstavuje žádný problém. "Holky jsou pracovité, poradí si v zimě i s lopatou. Vždyť jsou z hor," pochvaluje si Kyncl, který se společně se svým otcem v zimě stará o to, aby byly prostory čerpací stanice stejně jako přilehlé parkoviště vždy perfektně uklizené. "Táta má traktor a nakladač, tak se snažíme, aby nás sníh v zimě moc neutlačoval."
Tomáš Kyncl působí spokojeným dojmem, a přestože je vždy co zlepšovat, žádné novinky v nejbližší době nechystá: "Máme novou kvalitní myčku, krásné apartmány. Budu rád, pokud nás navštíví co nejvíce spokojených motoristů, kteří zde natankují, nakoupí nebo si nechají umýt auto a rádi se sem zase někdy vrátí."

EuroOil Bítov a Vranov nad Dyjí

REP Bítov 1

Obě čerpací stanice stojí na místě původních stařičkých stanic státního podniku Benzina. Vranovská čerpací stanice svojí dispozicí kopíruje původní pumpu, která zde byla otevřena před desítkami let, možná již za první republiky. Zabírá opravdu miniaturní plochu, tankování nafty pro nákladní i osobní automobily probíhá odděleně na jednom výdejním stání pod kioskem, na druhou, uzounkou výdejní plochu před kioskem se vejdou jen osobní vozy. Výdejní stojany na benzin jsou na malém chodníku těsně přimknuty ke kiosku. Bítovská čerpací stanice, která byla před pár lety zcela nově postavena na místě červené Benziny, pak co do pojezdových ploch a výdejní plochy poskytuje zákazníkům komfortní tankování. Kiosek i přestřešení jsou sice miniaturní, ale o to více je zde cítit, s jakou péčí se obsluha o svoji čerpací stanici stará. Obě malé pumpy EuroOilu svojí čistotou a upraveností dokonale zapadnou do malebného Vranovského podhradí, respektive mezi moderní hotely a upravená venkovská stavení nedaleko středověkého hradu Bítova.
Jestliže ve Vranově je podíl rekreantů a turistů okolo 60-70 procent a zbytek tvoří místní obyvatelé, kteří čerpací stanici navštěvují po celý rok, bítovskou pumpu navštěvují v sezoně z 80 procent pouze turisté. "Jezdili sem Holanďané, ale najednou přestali. Loni jich tu bylo hrozně málo. Letos je vidět, že se pomalu vrací," říká Miroslav Weidenthaler, který je již pátým rokem vedoucím a současně i provozovatelem obou čerpacích stanic. Sezóna zde začíná přesně se začátkem prázdnin, provoz pak začíná viditelně řídnout po 25. srpnu. Bítov má pouze 150 stálých obyvatel, zbytek tvoří dočasní obyvatelé kempů a penzionů nebo chataři, kteří sem občas zajedou i v zimě zkontrolovat své sezónní příbytky. Bítovská čerpací stanice nestojí ani na hlavní silnici, kterou by využívali hromadně autodopravci. "Pravidelně tu nikdo nejezdí. V sezóně je zde docela rušno, ale v zimě sem zajíždění pouze domorodci, kteří dojíždějí za prací do Znojma," vysvětluje Weidenthaler. "Většina tankuje právě tady v Bítově nebo ve Vranově u EuroOilu."

Shop-malý,ale dostačující

REP Bítov 3

Čerpací stanice na malé obci je zároveň i prodejnou, která má nejdéle otevřeno. Díky tomu představuje pro chataře a rekreanty opěrný bod, kde si mohou dokoupit i zboží (třeba hygienické potřeby), které jim došlo nebo jej třeba zapomněli do svých zavazadel přibalit. "Ale jo, staví se tu třeba pro uhlí nebo brikety na grilování, nakoupí cukrovinky, nějaký ten alkohol, popřípadě náhradní žárovku. Jsme v této oblasti nejblíže, takže určitě berou v potaz, že tu benzinka funguje a takové zboží nabízí," říká Weidenthaler a dodává: "Je to spíše na vranovské pumpě, kde je prodejní doba do 20 hodin a občas se tu někdo staví pro cigarety nebo shání bonboniéru, když jede na návštěvu. Bítovská pumpa má jenom do šesti, tam je to trochu jiné. Místní spíše využívají obchodu nebo si nakoupí v supermarketu ve Znojmě."
To pochopitelně souvisí i s obecným vědomím, že zboží na čerpací stanici bývá o něco dražší než v normálním obchodě. "Já se na Vranově i na Bítově snažím držet ceny v rozumné výši. Na ceny supermarketů se samozřejmě dostat nedokážu, ale když si někdo přijde koupit dvě tatranky, tak ho to rozhodně nepoloží," říká Weidenthaler.
Obě čerpací stanice mají jen velice malý obchod, ale na malém prostoru je k dispozici sortiment, který zákazníky většinou uspokojí. Zboží je navíc pravidelně doplňováno a vkusně nabídnuto bez tradičních českých nešvarů v podobě pyramid na vrcholu regálů či nevzhledných hromad na podlaze a parapetech oken. Miroslav Weidenthaler si myslí, že prodej doplňkového zboží je v této podobě dostačující: "Necítím potřebu obchod dále rozšiřovat. Obě pumpy jsou menší a také v sezóně je nabídka doplňkového sortimentu dostačující. Za těch pět let už vím, co obě pumpy uživí. Dnes máme sortiment, o kterém víme, že ho zákazník chce. Někdy je toho zboží až moc a zákazník ho možná vůbec neobjeví, takže ho musíte doslova navést, aby ho našel."
Obě čerpací stanice mají tři zaměstnance, všechno jsou to ženy. V Bítově se střídá Miroslav Weidenthaler se svou maminkou, ve Vranově zase obsluhuje pumpu jeho tchýně, takže se v podstatě jedná o rodinný podnik. Za základ úspěchu považuje Miroslav Weidenthaler především vstřícnost obsluhy stanice vůči zákazníkovi: "Pokud se chováte příjemně, zákazník se rád vrátí, když ho odpálkujete, řekne i ostatním: sem nejezdi! Já lpím na tom, aby byla obsluha taktní, profesionální, aby dokázala nabídnout co nejvíce."

Pumpa jako bankomat

REP Bítov 2

Mnoho turistů je zde poprvé a čerpací stanice pro ně často představuje místo poslední záchrany nebo jakési informační středisko, které třeba v Bítově vůbec není a ve Vranově na náměstí má omezenou otevírací dobu. Motoristé se zastaví třeba jen kvůli tomu, že se potřebují zeptat na cestu nebo hledají nějaký obchod, penzion, restauraci popřípadě službu. "Tyto informace samozřejmě podáváme, občas si připadáme jako nějaké turistické infocentrum. Ale rádi vyhovíme. Vždy se zákazníkovi snažíme vyjít vstříc, jak tady na Bítově, tak na Vranově," přikyvuje Weidenthaler a dodává, že se snaží také spolupracovat s místními provozovateli kempů nebo penzionů. "Kluci z kempu přijedou a řeknou, máme takový a takový plán, co vy na to. A tak domluvíme nějakou nadstandardní věc, která pomůže mně i jim. Rekreační oblast musí nabídnou hlavně kvalitní služby, teprve potom se sem budou lidé vracet třeba i několikrát za sebou."
Kromě kvalitních služeb a dobrého sortimentu je ovšem třeba nabídnout také čisté a kultivované prostředí. V tomto ohledu se obě malé pumpy rozhodně nemají za co stydět. "Myslím si, že když potenciální zákazník pojede okolo a vidí pumpu, na které je, s prominutím, čurbes, tak zde nezastaví. Koště, smeták, sekačka, i to jsou důležité nástroje obsluhy... Vždyť já tou benzinkou žiji. I když mám volno, stejně ráno vstanu a hned se jedu jako první podívat na pumpu. Zkontroluji situaci, řeknu, co je třeba, a domluvím se na zboží. Dnes musíte pro zákazníky dělat všechno, hlavně tady v rekreační oblasti je sezóna hrozně krátká."
Čerpací stanice v Bítově nabízí i jednu netradiční službu, tzv. cashback. "Bankomat je v Moravských Budějovicích, ve Znojmě nebo ve Vranově, ale u nás, když natankujete za 300 korun, je možnost si u nás vybrat hotovost do výše 1500 korun. Pokud potřebujete více, tak dvakrát natankujete za 300 a máte 3000," vysvětluje Weidenthaler a dodává, že na tuto službu upozorní rekreanty i v blízkém kempu či restauraci, když se ptají na bankomat.
Mezi velmi žádané zboží dnes patří v rekreační oblasti určitě mapy pro turisty nebo cyklisty. "Máme mapy od EuroOilu, i když dnes už jsou vyprodané. Problém je, že firma Marco Polo nemá Podyjí v nabídce vůbec, a tak máme povoleno od vedení Čepra, že zde můžeme prodávat produkt jiné firmy. Jsme ostatně jediní, kdo má tady tuhle mapu k dispozici. Během týdne jich prodáme minimálně 20…"


Tomio Okamura: Role čerpacích stanic v cestovním ruchu

Okamura

V loňském roce 2011 uskutečnili Češi celkem 11,47 mil. dovolených (4 a více přenocování v ČR i v zahraničí). Z toho v ČR uskutečnili 7,22 mil. cest a do zahraničí 4,25 mil. Téměř 67 % Čechů se dopravovalo na svou dovolenou automobilem.
V poslední době jsme zaznamenali silný vliv stoupající ceny pohonných hmot na rozhodování klientů cestovních kanceláří o způsobu dopravy do destinace. Především do Chorvatska a Itálie Češi častěji volí přepravu autobusem od cestovní kanceláře než vlastním automobilem, neboť vědí, že tak ušetří. Cestovní kanceláře mají možnost nasmlouvat nižší hromadné ceny za dopravu, proto se ve většině případů vlastní doprava nevyplatí.

Autor: Tomáš Mikšovský, Jiří Kaloč, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

  • Malinak, 26. 2. 2022 15:00: Za mě super článek. My minulé léto hodně s rodinou jezdili po ČR. Vždycky jsme přespávali v různých kempech a tak. A je pravda, že právě čerpací stanice nás kolikrát zachránily. Hlavně co se týče pití a potravin. Letos bychom něco takového určitě chtěli zopakovat, jen teda asi s lepším vybavením na kempování. To už mám ale vybrané z https://www.naturehikecz.cz/
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek