Obchod založený na preferenci kvality a serióznosti

Jihomoravské Bořetice nedaleko Hustopečí se staly koncem září místem setkání provozovatelů partnerských čerpacích stanic Unipetrolu RPA. Rafinérská společnost pořádá Partnerský den již sedmým rokem, a tak se dá hovořit o tradici.

UNIPETROL_Boretice_P9210659

Letošní ročník ale byl oproti těm minulým výjimečný především v celkovém počtu účastníků setkání, kterých se na Jižní Moravu sjelo na 100 z celého území ČR, což je historicky nejvíce a ve srovnání proti minulým setkáním takřka dvojnásobek. Účast partnerů pak přesáhla 70 % zastoupení partnerských čerpacích stanic Unipetrolu, kterých je v současnosti již více než stovka.

Odborný seminář zahájil Marek Świtajewski

Letošní program byl sestaven podle léty osvědčeného schématu. Tak jako minulé roky obsahoval scénář akce tři programové bloky. Populárně-vědecká část na začátku setkání zavedla provozovatele čerpacích stanic do Muzea dobývání ropy v Hodoníně a pak na prohlídku prostoru těžby zemního plynu v nedalekém okolí. Průvodcem byla osoba nanejvýše povolaná, jeden ze zakladatelů muzea a odborník na těžbu ropy a plynu Stanislav Benada, který je pro pořadatele osvědčenou zárukou jistého úspěchu.
Hlavní blok programu se odehrával v moderních konferenčních prostorách hotelu Kraví hora a tvořila jej úvodní oficiální část, ve které přivítal všechny účastníky Marek Świtajewski, člen představenstva Unipetrolu zodpovědný za rafinérský segment. A pak se již na plné obrátky rozjel odborný seminář.
Třetí programový blok je neformálním setkáním, na kterém se provozovatelé čerpacích stanic mezi sebou navzájem i s přítomnými zástupci Unipetrolu a dalšími odborníky nejen osobně blíže seznámí, ale také konfrontují své praktické zkušenosti s nově nabytými poznatky a vzájemně si tříbí názory na aktuální problematiku na trhu.

UNIPETROL_Boretice_P9200635  UNIPETROL_Boretice_P9200636

Na vlně boje s nekorektní konkurencí

Program odborného semináře byl letos nabitý problematikou, která je právě pro provozovatele partnerských čerpacích stanic na "denním pořádku" - nerovné podmínky pro soutěžitele na maloobchodním trhu s pohonnými hmotami. Prakticky všichni přítomní partneři si sice pochvalují, že se jim podařilo vybudovat si stálou klientelu zákazníků, kteří před nízkou cenou upřednostňují kvalitu prodávaných produktů, garantovanou přímo jejím výrobcem a dodavatelem - Unipetrolem. Ten ale přes velice vstřícnou cenovou politiku a podporu svých partnerských prodejců není schopen konkurovat cenou dodávek nabídkám celé řady obchodníků prodávajícím za ceny, které nelze solidním způsobem dosáhnout. Přestože by bylo přijetí takové dodávky velice jednoduché, není zde záruka kontinuity dodávek na delší dobu a také platební podmínky takových prodejců jsou mírně řečeno z pohledu seriózního provozovatele čerpací stanice neobvyklé. Prakticky všichni partneři mají vlastní zkušenosti s čerpacími stanicemi, které nabízejí své produkty za nereálně nízké ceny,

Nelehký boj s těžkým protivníkem

Se zájmem přítomní diskutovali s Václavem Loulou z Benziny, který přítomným osvětlil atributy rostoucího vlivu podvodníků na trhu s pohonnými hmotami. Společná kritika zazněla například na adresu ČOI, která jednak malou četností kontrol a dokonce nekontrolováním neveřejných pump není schopna zachytit pančování pohonných hmot nebo jejich prodej s nadlimitním podílem biosložek. Krátký vstup ředitele společnosti Kralupol připomněl problémy s prodejem LPG a netečnost kontrolních orgánů vůči prodeji zkapalněného plynu z nekvalitních a tudíž nebezpečných láhví.
Velice přínosné byly přednášky Jitky Danielové z Generálního ředitelství cel a Jiřího Žežulky (na snímku) z Ministerstva financí o dnes již vysoce sofistikovaných metodách daňových úniků při dovozech pohonných hmot. Pumpaři poznali, že přes (jimi kvitovanou) snahu státních orgánů není boj s dnes už často mezinárodní mafií vůbec jednoduchý a na druhou stranu zde naopak zazněla kritika na pomalé zavádění efektivních opatření a legislativy, která by alespoň podíl a vliv podvodníků na trhu omezila.

V souladu s legislativou

UNIPETROL_Boretice_P9200639   UNIPETROL_Boretice_P9200657

Na závěr jako vždy předstoupil před zaplněný sál Milan Novák z firmy Ekobena, jehož přednáška pokrývala oproti předchozím ryze praktické potřeby provozovatelů čerpacích stanic. Týkala se vlivu nově zaváděné legislativy na provozní povinnosti provozovatelů čerpacích stanic. Veliký zájem pak vzbudily nové tabulky a označení, které musí na čerpací stanici provozovatel mít správně rozmístěné. Ty jsou při případné návštěvě kontrolních orgánů hned na ráně a podle nich si inspektoři dělají "první dojem" o péči provozovatele o čerpací stanici.

Posílení významu programu partnerství

Je potěšitelným faktem, že setkání partnerů se neslo na vlně vytrvalého vzdorování podvodným praktikám na trhu, i když právě provozovatelé čerpacích stanic jako koncoví prodejci nemají na efektivitu boje s důsledky daňových podvodů odehrávajících se ve sféře velkoobchodu prakticky skoro žádný vliv. Z tohoto pohledu je program Partnerských stanic Unipetrolu výrazným příspěvkem k procesu očišťování trhu. Pro zákazníky jsou Partnerské čerpací stanice Unipetrolu důvěryhodnými a snadno identifikovatelnými partnery tvořícími seriózní segment prodejců kvalitních a řádně zdaněných pohonných hmot. Pro rafinérskou produkci Unipetrolu jsou partnerské čerpací stanice důležitým prodejním kanálem. Pro provozovatele a často i celou jejich rodinu je čerpací stanice součástí jejich života a v Partnerství s Unipetrolem spatřují důležitou oporu, která by měla posílit jejich jistotu a stabilitu. V současných podmínkách na trhu lze před všemi poctivými provozovateli čerpacích stanic, kteří vzdorují v první linii nefér konkurenci, smeknout klobouk.

Autor: Tomáš Mikšovský, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek