Obchodníci s benzinem budou platit kauce. Začíná hra o jejich výši

Jedno z nejtvrdších opatření proti okrádání státu na DPH při obchodech s benzinem a naftou schválila včera vláda. Součástí několika změn zákona o pohonných hmotách, navržených skupinou poslanců, je zavedení kauce ve výši 20 milionů, kterou by měl zaplatit každý, kdo chce u nás s palivy obchodovat. Distributoři (platba se netýká čerpacích stanic) budou u nás jediní z podnikatelů, u kterých stát podmiňuje podnikání úhradou kauce.

Jen tak se podle předkladatelů může účinně omezit nejrozšířenější způsob daňových podvodů - účelové zakládání firem, které před platbou DPH z vykonstruovaných důvodů ukončí činnost. Česko je ojedinělé počtem dosud registrovaných distributorů, celní správa jich eviduje už na 1700. To je o 500 víc než před rokem. Sami petrolejáři odhadují, že v tomto počtu jsou stovky podezřelých firem a jen desítky těch, které podnikají dlouhodobě.
Ministry schválená výše kauce má však řadu odpůrců a zajedno nejsou ani poslanci, kteří budou novelu ještě projednávat. Vláda schválila tento krok přesto, že sumu 20 milionů označily za diskriminační nejen malé distribuční firmy, ale i Hospodářská komora a antimonopolní úřad. "Omezení vstupu na trh novou bariérou, která ztíží nebo znemožní fungování menším podnikatelům, je principiálně pro hospodářskou soutěž negativní," vyjádřil se předseda úřadu Petr Rafaj. Ve vyjádření, zaslaném v prosinci ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu, úřad varoval, že vysoká kauce způsobí likvidaci části podnikatelů a v důsledku by mohla vést ke zvýšení cen.
Výše kauce je podle premiéra Petra Nečase téma k diskusi v Poslanecké sněmovně. "Určitě se bude jednat i o této konkrétní částce a já si dovedu představit, že bude nižší právě kvůli těm malým provozovatelům," vyjádřil se Nečas. Potvrdil ale, že stát přichází na daňových podvodech ročně odhadem o pět až osm miliard korun. Tak velkou ztrátu nezpůsobují eráru žádné jiné podvody. "Toto opatření podle mého názoru učiní praxi účelového zakládání firem natolik nákladnou, že se přestane vyplácet," míní zastánce dvacetimilionové kauce a jeden z předkladatelů změny zákona poslanec Jiří Rusnok.
Sumu 20 milionů hájí i ministr financí Miroslav Kalousek. "Pohonné hmoty jsou příliš strategická komodita na to, aby s ní mohl obchodovat každý," říká. Vysoká kauce má význam i podle Ivana Ottise, šéfa Asociace petrolejářského průmyslu, která sdružuje největší rafinerie, distributory a prodejce, jako je například Unipetrol, Benzina, Shell, Čepro. "Čím je kauce vyšší, tím je lepší. Je pak účinnější proti podvodům. Kauce by totiž měla být úměrná výši daňových úniků," soudí Ottis.
Malé nezávislé distribuční firmy, sdružené ve Společenství čerpacích stanic ČR (SČS - zastupuje nejen pumpaře), prosazují nižší kauci - deset milionů. I ta prý odradí podvodníky, kteří většinou řetězí víc propojených firem a celková platba by je tedy vyšla na desítky milionů. "Roky nám padají dolů prodeje kvůli tomu, že odmítáme nakupovat evidentně o DPH ošizené a extrémně laciné zboží od pochybných firem. Takže těžko konkurujeme těm, kteří tu levotu klidně odebírají. Museli jsme propustit část lidí. Kauce 20 milionů by byla pro nás další velká rána," vyjádřil se majitel menší distribuční firmy Petr Sýkora.
Sami poslanci (ani ti koaliční), kteří teď o detailech novely budou jednat, nejsou jednotní. "Viděl bych to tak, že to bude něco mezi 10 a 20 miliony," říká občanský demokrat Jaroslav Plachý. "Myslím, že v tomto prostředí se pohybují tak velké částky, že ta dvacetimilionová kauce je adekvátní," tvrdí jeho stranický kolega Pavel Suchánek.


1700 distributorů benzinu a nafty eviduje aktuálně v registru celní správa. Před rokem byl celkový počet o 500 nižší. Registr funguje od jara 2011, kdy se do něj zaregistrovali všichni do té doby působící distributoři paliv.Poznámka: schematické znázornění, konkrétní hodnoty jsou neznámé

Autor: Miroslav Petr, Aleš Měřička, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek