OMV získá v Norsku nové zásoby ropy a zemního plynu

Společnost OMV podepsala smlouvu se společností RWE (35,8 EUR, 0,87%) Dea o převzetí 20procentního podílu na ropném poli Edvard Grieg. OMV tím získá přístup k prokázaným a pravděpodobným zásobám ropy  a zemního plynu. 

OMV Edvard Grieg

Podle plánu zpřístupnění a provozu ropného pole zvýší tato akvizice společnosti OMV její prokázané a pravděpodobné zásoby o více než 38 milionů barelů ropného ekvivalentu a od roku 2016 jí umožní čistou těžbu až 19 000 barelů ropného ekvivalentu denně. V rámci bloku byl již identifikován potenciál pro další těžbu. 
Kupní cena k 1. lednu 2012 činí 247,9 milionu Euro. Další platby jsou závislé na dosažení určitých provozních milníků. Transakce musí být ještě schválena norským Ministerstvem pro ropu a energii a norským Ministerstvem financí.  
Ropné pole Edvard Grieg bylo objeveno v roce 2007 a zpřístupnilo zcela novou skupinu geologických polí v oblasti Utsira High, která patří mezi málo prozkoumané regiony norského Severního moře. Toto pole leží v hloubce přibližně 110 metrů cca 180 km západně od pobřežního města Stavanger. Od té doby bylo v blízkosti licence PL 338 objeveno několik dalších nalezišť, mimo jiné i pole Johan Sverdrup, které je pravděpodobně čtvrtým největším nalezištěm v Norsku. Ropné pole Edvard Grieg je provozováno společností Lundin Petroleum, která drží jeho 50% podíl. Další 30% podíl drží společnost Wintershall. Plán zpřístupnění a provozu ropného pole byl schválen v červnu 2012 norským parlamentem. Všechny důležité smlouvy pro vrty a výstavbu plošiny a dalších nezbytných zařízení byly již uzavřeny.

Zdroj: Patria Online, OMV

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek