Opel Insignia spaluje LPG

Sedan, liftback a kombi střední třídy Opel Insignia lze pořídit nově ve verzi 1.4 Turbo LPG ecoFLEX, která spaluje LPG.

Opel_insignia_LPGOpel Insignia LPG nádrž

Vlajkovou  loď značky Opel lze objednat s motorem na LPG ve všech třech karosářských verzích: Sedan, liftback a kombi Sports Tourer. Insignia 1.4 Turbo LPG ecoFLEX dosahuje výkonu 103 kW/140 k a spotřebuje 7,6 l LPG na 100 km v kombinovaném cyklu, čemuž odpovídají emise CO2 124 g/km. Oproti verzi se zážehovým motorem 1.4 Turbo, která má kombinovanou spotřebu 5,7 l/100 km, má čtyřdveřový sedan Insignia na LPG o téměř 40 procent nižší náklady na palivo.
Pro spalování LPG konstruktéři automobilky Opel adaptovali turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec, který mj. dostal zesílené ventily, ventilová sedla a modifikovanou řídicí jednotku. Motor LPG se kombinuje výhradně se 6-stupňovou manuální převodovkou. Palivová nádrž na LPG o objemu 42 litrů je integrovaná do prostoru pro náhradní kolo, takže základní objem zavazadlového prostoru se nezměnil. Dojezd na LPG je cca 500 kilometrů. Pokud tedy řidič využije i objem benzinové nádrže, může Insignia LPG ujet na jedno tankování až 1700 kilometrů (platí pro verze sedan/liftback).
Uzávěr palivové nádrže na LPG je umístěný pod společnou víčkem vedle uzávěru benzinové palivové nádrže. Opel dodává k modelu Insignia 1.4 Turbo LPG ecoFLEX standardně adaptéry na LPG čerpací pistoli, které umožňují tankovat LPG kdekoli v Evropě. Řidič může podle svého uvážení přepínat mezi pohonem na LPG a na benzin tlačítkem na palubní desce. Provoz na LPG signalizuje kontrolní LED dioda. Velmi prakticky je vyřešený ukazatel stavu paliva ve sdruženém přístroji: Zásobu LPG i benzinu zobrazuje ten samý indikátor.

LPG přímo od výrobce

Už nyní si mohli zákazníci vybírat z několika modelů Opel adaptovaných na pohon LPG. Nabídka obsahovala modely Corsa (s tří- i pětidveřovou karoserií), Meriva a Astra (pětidveřová verze i kombi Sports Tourer). Nabídku nyní rozšiřuje Insignia ve všech třech karosářských verzích. Pohon LPG přímo z výroby má řadu výhod oproti dodatečně montovaným systémům. Při vývoji modelů na LPG se věnuje maximální pozornost otázkám bezpečnosti. Například Opel provádí speciální bariérové testy plynových nádrží a ostatních komponentů, které jsou umístěny v chráněných zónách karoserie a dokonale začleněné do bezpečnostní struktury vozu. Celý systém by měl být mimořádně kvalitní a Opel na něj poskytuje dvouletou záruku.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Opel

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek