Oproti prvnímu čtvrtletí zvýšil Unipetrol tržby o 6,5 %

Tržby společnosti Unipetrol ve druhém čtvrtletí letošního roku přesáhly 27 miliard korun, nárůst zpracované ropy se zvýšil o 12 procent, i když provozní výsledek (EBIT) dosáhl záporné hodnoty kvůli ztrátám z přecenění zásob. V maloobchodě se pozitivně projevil koncept STOP CAFE.

Výsledky skupiny Unipetrol byly ve druhém čtvrtletí roku 2012 negativně ovlivněny významnými ztrátami z přecenění zásob a pokračující nepříznivou situací vnějšího ekonomického prostředí ve srovnání s dlouhodobým průměrem. Společnost tak dosáhla provozní  ztráty 437 milionů Kč při obratu 27,102 mld. Kč. Čistá ztráta ve druhém čtvrtletí činila 598 milionů Kč. V mezikvartálním srovnání došlo ke zlepšení rafinérských i petrochemických marží, k nárůstu rozdílu cen Brent-Ural i lepším prodejům rafinérských produktů.
"Oproti prvnímu čtvrtletí se nám podařilo zvýšit tržby společnosti zejména díky vyšším prodejním objemům pohonných hmot a dalších rafinérských produktů. Naopak prodejní objemy petrochemických produktů ovlivnila nižší poptávka na trhu," řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Piotr Chełmiński a dodal: "Začínající motoristická sezóna přinesla rostoucí poptávku po benzínu v maloobchodní síti. Pozitivně působí i zavádění provozoven rychlého občerstvení STOP CAFE, které vede u čerpacích stanic Benzina k nárůstu tržeb z gastronomie."
Maloobchodní segment ve druhém čtvrletí  vygeneroval provozní zisk 35 milionů korun.  Ten ovlivnily stabilní marže z dieselu a vyšší z benzinu. Vyšší prodejní objemy pak byly dosaženy hlavně u benzinu díky začínající motoristické sezóně. Oproti tomu se kvůli slabé makroekonomické dynamice české ekonomika snížila výkonnost doplňkového segmentu čerpacích stanic, i když je znát pozitivní dopad nových provozoven rychlého občerstvení STOP CAFE. Do současnosti bylo u čerpacích stanic Benzina zprovozněno 36 občerstvení STOP CAFE.

 

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Unipetrol

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek