Palírna whisky vyrábí biopaliva

Palírna Whisky značky Tullibardine v Perthshire poblíž Edinburghu chce ze zbytků, které zůstanou po výrobě národního skotského nápoje, vyrábět butanol, který by mohl sloužit jako palivo pro spalovací motory.

Tullibardine distilery

Technologie výroby tohoto butanolu byla vyvinuta ve spolupráci s edinburgskou Napier University a využívá zbytků, které přináší výroba whisky. 90 % toho, co produkuje lihovar, je tzv. lihovarnické mláto, které zůstává po destilaci. Má však vysoký obsah cukru a v současnosti se používá především jako hnojivo nebo krmivo pro dobytek. Správné bakterie mohou z této suroviny produkovat butanol, který se již osvědčil jako plnohodnotná náhrada benzínu.
Lihovar Tullibardine stojí likvidace vedlejších produktů každý rok 250 000 liber. Nyní má možnost na nich naopak vydělat a ještě přispět k rozvoji životního prostředí, což oceňují i zástupci společnosti Celtic Renewables, která se snaží o komercionalizaci procesu výroby biopaliv z vedlejších produktů biologických odvětví. Projekt této destilérky podpořila grantem také iniciativa skotské vlády s názvem Zero Waste (nulové emise) pro efektivní a k přírodě šetrné využívání přírodních zdrojů.  

Autor: jk, Zdroj: BBC

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek