Palivo E85 nabízí již 220 čerpacích stanic

Tankovat za 25 Kč řidiče láká a provozovatelé čerpacích stanic jim vycházejí stále častěji vstříc. Za tři roky od zahájení prodeje alternativního paliva E85 ve veřejné síti čerpacích stanic je tato směs motorového benzinu a bezvodého lihu k dostání ve všech krajích České republiky na více než 220 výdejních místech.

PR Tereos foto 3

Zatímco ještě před několika lety bylo možné čerpací stanice nabízející palivo E85 spočítat na prstech jedné ruky, dnes je již k dostání na více než 220 čerpacích stanicích. Důvod je jednoduchý - palivo E85 nabízí možnost nahradit bez jakýchkoliv dalších nákladů dosluhující Special 91 a oslovit tak nové potenciální zákazníky. "Pokrytí je výborné zejména na venkově a u menších soukromých čerpadel," říká výkonný ředitel sdružení CZ Biom Jiří Trnka. Právě sdružení CZ Biom je nositelem kampaně Biopaliva frčí, která se snaží na výhody obnovitelných zdrojů v dopravě upozorňovat.
Prvním a také největším výrobcem paliva E85 v České republice je dobrovická společnost Tereos TTD. Předseda představenstva společnosti Oldřich Reinbergr vnímá biopaliva jako jednu z alternativ k fosilním zdrojům energie. "Vyrábíme je z technických plodin, které nekonkurují potravinám. Máme s výrobou dlouhodobé zkušenosti, náš bioetanol E85 splňuje kritéria dlouhodobé udržitelnosti, která zaručují úsporu emisí oproti fosilním palivům, správnou výrobní praxi a nakládání s půdou. Náš produkt je srovnatelný s vyspělou Evropou, kde biopaliva fungují již řadu let," doplnil Reinbergr.

Prodeje dramaticky rostou

Vzrůstající oblibu mezi českými motoristy nejlépe dokumentují průměrné měsíční prodeje paliva E85. Ty od jeho uvedení na trh veřejných čerpacích stanic v červnu 2009, kdy se začalo premiérově prodávat na stanici sítě KM-Prona v Mladé Boleslavi, nepřetržitě rostou. Zatímco krátce po uvedení v roce 2009 činil průměrný měsíční prodej paliva E85 59 tisíc litrů, v roce 2010 se již prodávalo v průměru 176 tisíc litrů paliva E85 každý měsíc! V roce 2011 potom průměrný měsíční prodej činil už téměř 600 tisíc litrů a v první polovině roku 2012 se prodávalo paliva E85 téměř 700 tisíc litrů měsíčně. Za necelé tři roky se tak měsíční prodeje této alternativy k benzinu zvýšily více než desetinásobně!
Stoupající oblibu paliva E85 a alternativních paliv obecně potvrzuje i fakt, že se společnost Čepro, provozovatel sítě čerpacích stanic EuroOil, rozhodla spustit kampaň "Nevzdávejte to", v rámci které chce mít do konce roku na 60 čerpacích stanic v nabídce buď palivo E85, nebo směsnou motorovou naftu SMN 30. Zároveň podpoří toto uvedení biopaliv na své čerpací stanice i mediální kampaní, která odstartovala 18. července. To, že se alternativní paliva rozhodla zařadit na své stojany první velká síť čerpacích stanic u nás, je důležitý krok v rozvoji alternativních paliv v České republice.

Autor: PR, Zdroj: Tereos TTD

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek