Paramo bez reklamací ze strany zákazníků.

K  produkovaným objemům a širokému portfoliu cca 500 výrobků eviduje společnost Paramo v posledních letech jen minimální počet reklamací. Za prvních šest měsíců stávajícího roku nemusela dokonce řešit žádnou stížnost ze strany svých zákazníků.

Paramo oleje

"Základ kvalitních výrobků spočívá v používání kvalitních vstupních surovin. Při jejich dodání do Parama je nepřebíráme jen na základě předloženého osvědčení o kvalitě, ale každou vstupní surovinu sami kontrolujeme v oddělení kontroly jakosti. Naučili jsme tak naše dodavatele postupovat Paramu pouze kvalitní suroviny," říká vedoucí odboru vývoje a kontroly jakosti Jan Pavlík s dovětkem: Důležitějším prvkem v systému kontroly jakosti je intenzivní mezioperační kontrola. Díky ní lze předcházet opravám, které stojí čas a samozřejmě peníze."
Systém pečlivé vstupní, mezioperační a výstupní kontroly byl v Paramu zaveden v roce 2008. K dlouhodobě nízkým finančním ztrátám z reklamací přispívá i úzká součinnost mezi podnikovými odděleními, tj. kontroly jakosti, vývoje a obchodně technickým servisem.
Případné kvalitativní anomálie během technologického procesu řeší tým výzkumných pracovníků, který má kromě vývoje a výzkumu nových výrobků na starosti také aplikační vlastnosti a kvalitu několika stovek stávajících výrobků. Významným aspektem nízkého počtu reklamací je rovněž dokonalá znalost požadavků zákazníků.
V minulých letech mezi nejčastější reklamované produkty patřila průmyslová maziva a asfaltové výrobky. Zatímco v roce 2007 firma řešila celkem 27 reklamací, z nichž uznala 9, v loňském roce se zabývala celkem jen šesti a uznala jednu. "K neopodstatněným reklamacím dochází z důvodu nesprávně zvoleného produktu zákazníkem či špatné aplikace výrobku. V případě relevantní reklamace Paramo okamžitě hledá její příčiny a přijímá nápravná opatření, aby se situace neopakovala," uzavírá Jan Pavlík z Parama.

Autor: jk, Zdroj: Paramo

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek