Paramo už nebude zpracovávat ropu

Unipetrol, jehož většinovým vlastníkem je polský PKN Orlen, oznámil, že jeho ztrátová společnost Paramo končí se zpracováním ropy kvůli nízké poptávce, ale zachová výrobu asfaltu, ropných produktů a maziva.

Rafinerie

"Rafinérie Paramo rozšiřuje v posledních letech své ztráty. Negativní výsledky obchodních činností byly způsobeny nepříznivými makroekonomickými podmínkami, nízkými rafinérskými maržemi, rafinérskou nadprodukcí v Evropě, ale také malou komplexností a kapacitou pardubické rafinérie," uvedl pro agenturu Reuters výkonný ředitel Parama Milan Kuncíř. Vedení společnosti tak rozhodlo po důkladné analýze stávající makroekonomické situace. Jedním z faktorů, který rozhodl o ukončení zpracování ropy, je i nízká komplexnost rafinérie Paramo. "Olejářský a asfaltářský segment změna neohrozí. Naopak pracujeme na projektech, které by je měly posunout dále a zatraktivnit," dodal Kuncíř.
V loňském roce podle něj společnost musela přistoupit k jednorázovému zaúčtování snížení hodnoty fixních aktiv v hodnotě přibližně 1,7 miliardy korun. Tento krok je podle něj dokladem toho, že za současných podmínek Paramo neočekává zlepšení situace v rámci rafinérského sektoru. Ve společnosti Paramo budou i nadále provozovány technologie v hospodářském středisku Kolín k výrobě olejů, v hospodářském středisku Pardubice k produkci procesních olejů. Asfalty budou vyráběny v omezeném množství ze surovin dovážených z litvínovské rafinérie.
Ukončení zpracování ropy navíc znamená zrušení zhruba 60 pracovních míst. Společnost Paramo těmto zaměstnancům pomáhá s hledáním práce u potencionálních zaměstnavatelů v rámci pardubického regionu. Zpracování ropy zastavilo Paramo už v květnu.

Autor: Mediafax, Tomáš Králíček, Zdroj: Reuters

Diskuse

  • JendaBenda, 11. 7. 2012 08:52: Paramo = jeden velký tunel a PKN Orlen = jeden velký záměr polské "matky" zrušit petrochemii v Čechách
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek