Peugeot Partner s elektrickým pohonem

Na autosalonu v Brusela představil Peugeot svůj populární užitkový model Partner jako elektromobil. Na trh bude tento automobil uveden v průběhu druhého čtvrtletí 2013.

Peugeot Partner Electric

Elektrický Partner je určen především zákazníkům, kteří se snaží snížovat svým konáním dopad na životní prostředí a výdaje za pohonné hmoty. O pohon se stará elektromotor, který poskytuje největší výkon 47 kW (69 k) a točivý moment 200 N.m. Nejvyšší rychlost Partnera Electric je 110 km/h. 
Svou energii čerpá elektromotor z lithium-iontového akumulátoru o velmi kapacitě 22 kWh. Akumulátor nemá paměťový efekt a lze jej dobíjet i částečně, aniž by bylo třeba jej pravidelně úplně vybíjet. Tvoří jej 80 článků o 3,75 V (nominální napětí) seskupených do 5 modulů s 16 základními články a je důmyslně umístěn ve formě 2 bloků v podvozku vozu po obou stranách zadní nápravy (3 moduly v předním bloku - 2 moduly v zadním bloku), aby byly zachovány jízdní vlastnosti i rozměry ložného prostoru prostoru.
Akumulátor by měl zajistit dojezd až 170 km (bez zapnuté klimatizace a topení). Účinný systém rekuperace pak může zvýšit dojezd až o 10 procent. Elektrický Partner má také zcela nový systém klimatizace, který je pochopitelně stoprocentně elektrický a vytápí nebo chladí přímo vzduch vháněný do kabiny, díky čemuž se dosáhne požadované teploty rychleji než u běžného systému.
K dispozici jsou dva typy nabíjení baterií: V režimu rychlého nabíjení třífázovým proudem (380 V) stačí k dosažení 50 % kapacity akumulátoru 20 minut a 80 % jenom 30 minut. Zvláštní kabel pro rychlé dobíjení, který je pevně spojený s nabíjecí stanicí, se připojí k zásuvce na levém zadním blatníku vozu. Pomalejší ale dostupnější variantu představuje nabíjení z klasické jednofázové zásuvky (230 V). U 14ampérové trvá nabítí na 100 % přibližně 8,5 hodiny, u 16tiampérové je to o hodinu méně.
Partner s elektrickým pohonem je k dispozici ve dvou délkách karoserie (L1 : 438 cm a L2: 463 cm), které poskytují zajímavou přepravní kapacitu. Ložný prostor krátké verze má objem 3,3 m3 a největší délku 180 cm, u delší verze je to 3,7 m3 a 205 cm. 
Elektrický Partner by měl nabízet škálu doplňkových služeb zaměřených na různé způsoby používání vozu a specifické potřeby zákazníků. Mezi ně bude patřit i možnost pronajmout si náhradní baterii (zatím jen ve Francii a v Německu) na pět 5 let nebo do ujetí 50 000 km.

Peugeot Partner Electric 2

Otáčkoměr nahradil ukazatel elektrického výkonu, palivoměr pak ukazatel stavu nabítí akumulátoru. Nejdůležitějším údajem palubního počítače je pochopitelně dojezd

 

 

 

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Peugeot

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek