PKN Orlen čeká slušné druhé čtvrtletí. Zvažují dokonce dividendu.

Nižší zadlužení a lepší marže mají největší polské ropné firmě PKN Orlen umožnit brzký návrat k výplatě dividendy. V České republice, kde dceřiný Unipetrol nedávno rozhodl o uzavření rafinérie Paramo skupina čelí tlaku oslabující ekonomiky a navíc drahé logistiky, pokud jde o dodávky  ropyskrze státní MERO.

Dividenda možná

PKN Orlen dividendu nevyplácela od roku 2008, kdy skupina přesáhla bankovní kovenanty kvůli nominálnímu oslabení polského zlotého v krizi, což firmě prodražilo a nafouklo cizoměnové úvěry, uvedla ve zprávě. Od té doby skupina   Orlen snížila celkové zadlužení o 44 % na 7,1 miliardy zlotých do konce 1Q12. "Pro dividendu v uplynulých letech nebyl prostor. Nyní vstupuje do fáze, ve které pro ni máme dostatečné zdroje. Na potvrzení výplaty dividendy v roce 2013 je ale ještě příliš brzy," uvedl finanční ředitel skupiny Slawomir Jedrzejczyk.
V Polsku PKN Orlen jedná s vládou a obsah jednání má dle CFO vyústit ve snížení zadlužení. PKN Orlen má v bilanci zmrazených 8,5 miliardy zlotých a potřebuje financovat povinné (bezpečnostní) rezervy. Finanční ředitel Jedrzejczyk naznačil dohodu, podle které vláda převezme 30 a více procent těchto rezerv.

Za 2Q slušný EBIT, 3Q kvůli opětovnému poklesu marží otázkou

19. července skupina PKN Orlen zveřejní předběžné výsledky za druhé čtvrtletí roku 2012. Konec týdne by měl odkrýt také předběžná čísla Unipetrolu. "Zisk před zdaněním a úroky na bázi LIFO byl za druhé čtvrtletí celkem dobrý, rafinérské marže vzrostly nejvýše od roku 2008. Ve třetím čtvrtletí ale očekáváme jejich pokles kvůli opětovnému růstu cen ropy," uvedl finanční ředitel Jedrzejczyk. "Je obtížné nyní odhadnout, zda ve třetím čtvrtletí EBIT na bázi LIFO vzroste či klesne proti druhému čtvrtletí. Na jedné straně je třetí kvartál tradičně nejlepším čtvrtletím roku z pohledu objemů, na druhé očekáváme opětovný pokles marží," dodal CFO skupiny PKN Orlen.

V ČR pod tlakem ekonomiky a drahé logistiky přes MERO

Jedrzejczyk si v rámci zahraničních aktivit postěžoval na situaci na trhu v České republice, což znamená podnikání dceřiné skupiny Unipetrol. Nedávno padlo rozhodnutí o uzavření rafinérského byznysu v pardubické rafinérii Paramo. "V této fázi nečiníme žádná další rozhodnutí ohledně našich operací, ale musíme připomenout, že kvůli ekonomickému zpomalení jsou naše české operace pod značným tlakem," řekl finanční ředitel. Postěžoval si rovněž na drahou logistiku dodávek ropy přes státní společnost MERO v České republice i Transpetrol na Slovensku. "Vedeme jednání o snížení sazeb," uvedl. Akcie Unipetrolu na pražské burze vykazují pokles o 0,53 procenta na 169 korun. 

Autor: Josef Němeček, Zdroj: Patria online

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek