Plynovod Gazela zahájil provoz

Nově otevřený plynovod vede přes Ústecký a Plzeňský kraj celkovou délkou 166 kilometrů. Ročně by měl přepravit až 30 miliard metrů krychlových plynu s plánovanou životností 70 let.

Nečas a Gazelle

Česká republika je díky spuštění vysokotlakého plynovodu Gazela nově napojena na zemní plyn z Ruska mimo tranzitní Ukrajinu. Plyn proudí do Evropy plynovodem Nord Stream vedeným po dně Baltského moře.
Thomas Kleefuss, Jednatel společnosti Net4Gas, která plynovod postavila, se během slavnostního otevření, jehož se zúčastnil i premiér Petr Nečas, nechal slyšet, že je spokojen se současným stavem věci, kdy se celý projekt podařilo zakončit přesně podle plánu. Tedy včas, ve stanovené kvalitě a v rámci schváleného rozpočtu.
"Během posledních pěti let jsme museli jednat o uvalení věcných břemen s více než 1000 vlastníky pozemků, díky čemuž se nám nakonec podařilo dovést projekt do zdárného konce. Plynovod Gazela tak nyní umožní zásobovat především velkou část Bavorska a východní Francie," doplnil Kleefuss.
Předseda české vlády na ceremoniálu uvedl, že dokončení projektu považuje za důležité nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii. "Díky několika místům, kde je plynovod propojen se stávající sítí plynovodů v Česku, zvyšuje Gazela výrazným způsobem energetickou bezpečnost naší země," řekl.
Propojování energetických sítí je podle Nečase věcí, která má v rámci EU perspektivu i do budoucna, protože kromě zmíněného zvýšení bezpečnosti rovněž umožňuje diversifikovat přepravní trasy a zdroje plynu. "Česká republika, jako silně průmyslově orientovaná země, potřebuje také rozumné ceny energie, včetně zemního plynu, k čemuž by měl nový plynovod přispět," doplnil Nečas.
Zemní plyn proudí do Česka z Ruska z velké části přes tranzitní plynovody na Ukrajině. Kvůli politickým sporům mezi Kyjevem a Moskvou ale už došlo před lety k vážnému přerušení dávek plynu do Evropy. Vedle ruského plynu odebírá Česká republika zemní plyn ještě z Norska.

Gazela Plynovod 

Autor: jk, Zdroj: Mediafax

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek