Po čtyřech měsících zlevňování jde cena benzinu opět nahoru

Ceny u tuzemských čerpacích stanic po delší době opět stoupají. Podražila ropa, koruna vůči dolaru oslabila a část pumpařů už také promítla do cen letos zvýšenou sazbu DPH. Litr benzinu tak za minulý týden zdražil o téměř 20 haléřů, litr nafty pak o 14 haléřů. V nejbližších dnech podraží paliva podle kalkulace analytiků o další desetníky.

Shell H.Mecholupy

Před vánocemi stál litr benzínu u některých čerpacích stanic Shell po 33 Kč. To už dnes neplatí

Ceny u tuzemských čerpacích stanic po delší době opět stoupají. Podražila ropa, koruna vůči dolaru oslabila a část pumpařů už také promítla do cen letos zvýšenou sazbu DPH. Litr benzinu tak za minulý týden zdražil o téměř 20 haléřů, litr nafty pak o 14 haléřů. V nejbližších dnech podraží paliva podle kalkulace analytiků o další desetníky.
Aktuálně stojí podle údajů kartové společnosti CCS benzin 35,20 koruny a diesel o čtyřicet haléřů více. Od loňského září, kdy řidiči platili za benzin v celorepublikovém průměru rekordních více než 38 korun a mnohé pumpy jej prodávaly i za 40 korun, cena postupně klesala. Až do letošního ledna.
"Cena ropy Brent se na počátku ledna mírně zvýšila. Od konce roku 2012 sledujeme prudké oslabení české koruny na současných 19,60 koruny za dolar. Ještě 31. prosince byl kurz na úrovni 19 korun," popisuje cenové vlivy analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. "V nejbližších dnech by ceny benzinu i nafty měly stoupnout o několik desítek haléřů," dodává.
Distributoři při kalkulaci velkoobchodních cen vycházejí přímo z burzy paliv v Rotterdamu, která zohledňuje ceny ropy a kde kotovaná cena benzinu od konce prosince vzrostla o 40 dolarů na 1002 dolarů za tunu.
To v přepočtu kurzem oslabující české měny znamená zdražení jednoho litru benzinu zhruba o 20 až 30 haléřů. Pumpy už ale také účtují o procento vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, což znamená, že z litru paliva odvádějí státu na DPH o třicet haléřů více, než by vycházelo při loňské dvacetiprocentní sazbě. Tento nárůst daně některé pumpy řidičům účtují v plné výši, jiné si snížily marži.
Na druhé straně další z odvodů státu - spotřební daň, která činí 12,84 koruny z litru benzinu - zůstává beze změny. "Zdražení ropy je hlavním důvodem růstu cen benzinu na burze. Dalším ale je i poměrně vyšší poptávka po tomto palivu. Zatím byla příznivá teplejší zima a motoristé neomezují provoz osobních aut jako jindy," říká expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.
Sami pumpaři odmítají ceny jakkoliv komentovat s odkazem na pokutu, kterou jim před lety udělil antimonopolní úřad za údajné domlouvání kartelu prostřednictvím médií. Ceny však nyní zvyšují jen postupně. To, že si pumpy v této situaci spíše snižují marže (ty dnes tvoří zhruba pět procent celkové ceny paliv), způsobuje velká konkurence - Česko má nejhustší síť čerpacích stanic v Evropě.
Loni konkurenci ještě více vyostřila cenová válka, kterou na jaře spustil Shell, když u svých pump v blízkosti nejlevnějších stanic sítě Tank Ono (ta dnes prodává benzin a naftu za 33,50 koruny za litr) snížil cenu na stejnou úroveň. A prodává tedy v části své sítě s minimální či nulovou marží. K tomu se musely i za cenu ztrát přidat další čerpací stanice v sousedství, aby zcela nepřišly o zákazníky. Cenovou válku neoslabilo prozatím ani to, že Shell nyní u těchto zhruba dvaceti svých pump zdražil o 20 haléřů za litr nad úroveň Tank Ono.
Nikdo z branže si dnes netroufá odhadnout, jakou cenu lze u benzinek čekat v průběhu roku a zda v létě nevyšplhá třeba i nad loňský rekord 38,11 koruny. "Vlády ve světě lijí peníze do ekonomiky a to podporuje spekulativní nákupy komodit. Ropa by mohla dále zdražit. Není vyloučeno ani další oslabení koruny. Pak by paliva hodně zdražila. Ale to vše lze jen těžko předvídat," soudí Tomčiak.


Benzin a nafta

35,20 KORUNY ZA LITR stojí aktuálně v průměru benzin v Česku. Podle údajů společnosti CCS prodávají nejlevnější pumpy Natural 95 za 33,50 koruny za litr, nejdražší pak za 37,80 koruny.
35,62 KORUNY ZA LITR činí podle CCS průměrná cena nafty. Nejlevnější nafta stojí 33,50 a nejdražší 38,50 koruny.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Michal, 9. 1. 2013 06:41: Dobrý de, nevíte zda ten Shell odstoupí od cenové války ? Děkuji...
    • Petr, 9. 1. 2013 21:45: Možná až zlikvidují konkurenci a rozdělí si trh s firmou,, To je Vono. Třeba se už domluvili, který Shellky si nechá Shell a který ovládnou ti druzí.
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek