Počet obětí výbuchu rafinerie ve Venezuele stoupl na 39

Na 39 stoupl počet obětí sobotního výbuchu a požáru v největší ropné rafinérii ve Venezuele, dalších 80 lidí utrpělo zranění. Informovaly o tom místní úřady.  Venezuelský prezident Hugo Chávez v sobotu vyhlásil v zemi třídenní státní smutek a nařídil vyšetřit příčiny exploze.

požár rafinerie

Explozi v rafinérii ve městě Amuay způsobil v sobotních ranních hodinách místního času únik plynu. Šlo o nejhorší průmyslové neštěstí ve státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v nedávné historii. Venezuelský ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez informoval, že provoz rafinérie zastavili. Dodal, že její činnost by se měla obnovit během dvou dnů.
Smrtící výbuch ve venezuelské státní ropné společnosti PDVSA následoval po řadě menších nehod a neplánovaných odstávek, ke kterým docházelo v posledním desetiletí. Kritici obviňovali vládu venezuelského prezidenta Huga Cháveze ze špatného řízení společnosti. Venezuelská státní televize odvysílala záběry, jak nad rafinérií na úsvitu stoupá kouř a na místě neštěstí pracují záchranáři. Exploze zasáhla i několik domů v oblasti a mezi oběťmi bylo i 10leté dítě. Riziko dalších explozí prý ale nehrozí.

 

Autor: jk, Zdroj: AP

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek