Podvodníci s palivy mění taktiku. Stát hodlá přitvrdit

Po aféře s jedovatým metanolem a zásazích proti černému trhu s lihem stát přitvrdí i v boji proti daňovým únikům při obchodech s benzinem a naftou. Podvodníci, kteří šidí státní kasu zejména při dovozu paliv a kolotočových podvodech s DPH, však mění taktiku a dál úspěšně unikají. Rozšiřují počet zemí, z nichž dovážejí nezdaněný benzin. Kromě Rakouska a Německa teď vozí cisterny paliva podvodníkům i ze Slovinska.

"Snaží se zkomplikovat dohled celníků a daňové správy tím, že mění místa, odkud paliva dovážejí. Teď se podle některých našich údajů snaží vozit do Česka pohonné hmoty ze skladů ve slovinském Mariboru," říká obchodní ředitel státního distributora paliv Čepro Jan Duspěva. Ten je zároveň šéfem skupiny největších petrolejářských firem, které v rámci České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu vyjednávají se zástupci státu o možnostech účinných opatření proti daňovým podvodům.
Černý trh podle jejich odhadu tvoří zhruba 15 procent veškeré spotřeby paliv v Česku (celkem se jich prodá přes sedm miliard litrů ročně). Prodej nezdaněných - a tedy výrazně lacinějších - pohonných hmot postihuje nejen státní kasu, ale i petrolejáře. Ti nemohou nízkým cenám podvodníků konkurovat, a přicházejí tak o zákazníky.
Princip podvodů je stále stejný: Dovozce či distributor paliva nakoupí a prodá, přizná daň z přidané hodnoty, ale před jejím zaplacením z vykonstruovaných důvodů zkrachuje.
Velcí i malí prodejci benzinu a nafty se už shodli se zástupci ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu na tom, že účinným způsobem může na pochybné firmy zabrat systém kaucí, které by musel platit každý distributor.
"Rádi bychom ale, aby stát zároveň přijal i další opatření. Třeba aby kauce nebylo nutné platit hotově, ale bylo tak možno učinit i formou bankovní garance. Banky si umí serióznost každého, komu by měly poskytnou záruku, prověřit líp než kdokoliv jiný," říká Ivan Indráček, šéf Společenství čerpacích stanic, které sdružuje menší nezávislé obchodníky a prodejce paliv.
Podstatnou měrou by podle něj omezilo černý trh i to, kdyby stát uzákonil takzvanou záznamní povinnost. Ta už je v daňovém řádu zakotvena druhým rokem, avšak není povinná ze zákona - všichni prodejci musejí finanční správě každý měsíc nahlásit, kolik paliva nakoupili, od koho a kolik ho přesně prodali. Jenže tato hlášení, která umožňují daňové správě přesně sledovat přesuny paliv, fungují jen podle daňového řádu. Některé firmy jim už začaly bránit soudní cestou.
I tyto navrhované legislativní změny mají šanci u ministerstva financí, vlády i parlamentu úspěšně projít. "Uplatnit kauce formou bankovní garance nevidím jako nereálné. Stejně tak jako uzákonění záznamní povinnosti," říká šéf berní správy Jan Knížek.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Jarek, 19. 10. 2012 14:28: Pokud v navrhovaném zákonu nebude kouzelná formulka o tom, že v odůvodněných případech lze od kauce upustit, jako u spotřební daně, mohlo by to fungovat. Jenže nebude, tak jako nefungovalo zajištění spotřební daně. Max. podvodníci z čistého zisku odepíšou 10 mio. a aby to tolik nebolelo, začnou podvádět víc. Možná by víc zafungovalo to, kdyby celníci přestali buzerovat kvůli málo červené barvě topného oleje každého, kdo za rok spálí 500 litrů ETO, možná by pomohlo, kdyby přestali celníci buzerovat náklaďáky na silnicích kvůli orezlé stupačce, možná by pomohlo, kdyby přestali neúčelně a nesystémově honit stánkaře kvůli odidosu a získané kapacity času a prostředků věnovali hlídání skutečné spotřební daně z PHM, lihu a tabáku. Možná by pomohlo, kdyby místo vymýšlení zbytečných zákonů vytvořil stát pro finanční správu nástroj, zabraňující uvedenému ukrádání DPH. Nebo se pletu a §109 zákona o DPH je právě takovým nástrojem? A z Mariboru se nevozí teď, ale minimálně 3/4 roku
    • Mates, 19. 10. 2012 18:27: Má pravdu ten chlapec :-))
    • Dada, 22. 10. 2012 18:31: Celníci jsou malí páni.Jinde se řídí kokrhání.
    Reagovat na komentář
  • Jarek, 19. 10. 2012 14:54: Pokud v navrhovaném zákonu nebude kouzelná formulka o tom, že v odůvodněných případech lze od kauce upustit, jako u spotřební daně, mohlo by to fungovat. Jenže nebude, tak jako nefungovalo zajištění spotřební daně. Max. podvodníci z čistého zisku odepíšou 10 mio. a aby to tolik nebolelo, začnou podvádět víc. Možná by víc zafungovalo to, kdyby celníci přestali buzerovat kvůli málo červené barvě topného oleje každého, kdo za rok spálí 500 litrů ETO, možná by pomohlo, kdyby přestali celníci buzerovat náklaďáky na silnicích kvůli orezlé stupačce, možná by pomohlo, kdyby přestali neúčelně a nesystémově honit stánkaře kvůli odidosu a získané kapacity času a prostředků věnovali hlídání skutečné spotřební daně z PHM, lihu a tabáku. Možná by pomohlo, kdyby místo vymýšlení zbytečných zákonů vytvořil stát pro finanční správu nástroj, zabraňující uvedenému ukrádání DPH. Nebo se pletu a §109 zákona o DPH je právě takovým nástrojem? A z Mariboru se nevozí teď, ale minimálně 3/4 roku
      Reagovat na komentář
    • martin, 24. 10. 2012 22:50: ono by uplne stacilo aby kazdy dopredu zaplatil dph a spd na zbozi ktere chce dovest. ale to se nechce
        Reagovat na komentář
      • jaryn, 8. 12. 2012 19:45: Firma Ledopa z Žďáru nad Sázavou vozí z Mariboru nezdaněnou naftu . Celní orgány o všem ví , ale nic nedělají . Několikrát měla firma zabavené kamiony , ale později byly vráceny . Šoféři firmy mají nadstandardní příjmy cca 70.000 . Co dělá policie a celní správa ?
          Reagovat na komentář
        Přidat nový komentář

        Petrol Magazín

        Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
        Aktuální číslo

        Přihlašte se k odběru novinek