Pohonné hmoty jsou v Česku dražší než v sousedních zemích

V České republice jsou pohonné hmoty dražší než u většiny našich sousedů. Benzín Natural 95 je dražší pouze v Německu, výše ceny motorové nafty pak nemá v okolních státech konkurenci.

Podle údajů německého autoklubu ADAC stojí český Natural 95 průměrně 38,60 koruny za litr, v Německu vychází jen o 10 haléřů na litr dráž. V ostatních sousedních zemích stojí Natural 95 o korunu i více méně. Nafta pak přijde v ČR průměrně 37,50 Kč, přičemž v Německu je levnější o 50 haléřů a v Polsku, Slovensku nebo Rakousku až o dvě koruny. Vůbec nejlevnější pohonné hmoty koupíte v Polsku, kde litr Naturalu 95 přijde na necelých 35 korun a nafta je levnější ještě o dalších 50 haléřů.
Česká republika je velmi významnou transitní křižovatkou Evropy, nicméně tankování se zde řidičům nevyplatí, neboť na české pohonné hmoty je uvalena až příliš vysoká spotřební daň. Ministr financí Miroslav Kalousek však na ni trvá a považuje ji za důležitý zdroj příjmu do státního rozpočtu. O tom samozřejmě nikdo nepochybuje, nicméně je otázkou, zda její výše ve srovnání s okolními státy nesnižuje objem prodaných pohonných hmot tak, že je ve výsledku nižší i její výběr.

Autor: jk, Zdroj: ADAC

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek