Pohonné hmoty výrazně zdražují

Podle údajů společnosti CCS, která dlouhodobě sleduje vývoj cen pohonných hmot, vyskočily ceny benzinu Natural 95 u tuzemských čerpacích stanic o 68 haléřů během posledního týdne. Nafta se zdražila o 63 haleřů a zdá se, že se tento trend v nejbližší nezmění.

Za litr Naturalu 95 řidič ve čtvrtek zaplatil v celostátním průměru 37,50 koruny, nafta stála 36,73 koruny za litr, u pražských pump se dokonce ceny dostaly na 38,22 korun u benzínu a 37,52 koruny za naftu. Přes 37 korun za litr se naopak nedostal benzín v Ústeckém kraji, nafta zde v průměru stála 36,07 koruny.
Přestože v poslední době sílí kurs koruny vůči americkému dolaru i Euru, zvyšující se napětí na blízkém východě mezi Iránem a Izraelem stejně jako spekulativní chování některých obchodníků s ropou bude mít na cenu paliva větší vliv, a tak tento trend bude i nadále pokračovat. Možná bychom se mohli dočkat i prolomení hranice 40 korun za litr benzínu. Ceny reagovaly i na zprávu o výrazném poklesu zásob na americkém trhu a ropa Brent vzrostla nad 116 dolarů, maximum za víc než tři měsíce.
V Evropě za benzín podle portálu www.fuel-prices-europe.info zaplatíte nejméně v Bělorusku, kde litr naturalu stojí v přepočtu 17 korun. V Polsku pak litr naturalu stojí v průměru 35 korun.

Autor: jk, Zdroj: CCS

Diskuse

  • Fanda, 19. 8. 2012 10:26: Mě teda 40 Kč za litr strašit nikdo nebude.V Polsku tankuji již od listopadu 2011 a tankovat budu i nadále.Jeden litr Naturalu 98 mně výjde na necelých 35,60Kč,takže tuzemští nedožraní pumpaři si mohou svým benzínem umýt schody.Názorným příkladem nedožranosti pumpařů je halasné prohlášení Shellky jak vstoupí do souboje s Tank Ono.V Trutnově jsou obě benzínky cca 500 m od sebe-A NIC!!!!!!!!!Shell drží své ceny zabetonované a čumí na prázdné čerpací stojany.No a Tank Ono má u svých stojanů fronty,jak ve Stalingradu na chleba.Komu není rady,tomu evidentně není ani pomoci.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek