Policie dopadla lupiče, který přepadl čerpací stanici v Náchodě

Policisté z náchodské kriminální služby vypátrali muže, který s nožem v ruce přepadl jednoho březnového pátku za nočního provozu benzinovou čerpací stanici v Náchodě. Hrozí mu až desetiletý trest.

"Lupič krátce po jedné hodině v noci vběhl do provozovny a přepadl obsluhu složenou ze dvou žen. Jednu z nich překvapil v prostoru před pultem, přiskočil k ní a přiložil jí ke krku nůž. Druhou ženu vyzval k vydání peněz, ta z obav o život kolegyně okamžitě uposlechla a vydala mu z kasy tržbu v řádu několika tisíc korun,"uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Lupič maskovaný mikinou a kapucí lup vzal a utekl. Ženy vyvázly bez zranění, avšak utrpěly šok.
Po dvouměsíčním pátrání na základě získaných poznatků a stop na místě činu policisté zaznamenali úspěch.
"Z neznámého lupiče se vyklubal dvaadvacetiletý mladík z obce u Náchoda, toho času se nacházející ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost. Náchodským kriminalistům se následně k březnové loupeži přiznal. Nůž, který té noci přiložil ke krku obsluze a vyhrožoval s ním fyzickou újmou, prý zahodil na útěku do nedaleké Metuje,"dodala Prachařová. Mladému muži za ozbrojenou loupež nyní hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.
Vladimír Oliberius:
Výše uvedený případ nám de facto dává návod, jak se má obsluha BČS asi nejlépe zachovat v době loupeže. Tedy neklást odpor, poslechnout pokyny pachatele. V popsané situaci by byl útok nožem na krk, kde jsou lehce zranitel né tepny zásobující mozek, velmi nebezpečný. S ohledem na popsané okolnosti se dá říci, že v tomto konkrétním případě nebezpečnější než použití střelné zbraně. Pokud by došlo k útoku nožem přiloženým na krk, hrozí nejen vykrvácení, ale i v případě přežití útoku je zde reálný předpoklad poškození činnosti mozku. Nelze se tedy divit, že poškozené ženy byly po přepadení v šoku. Zejména pak u té ženy, která měla na krk přiložený nůž, lze s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že dojde i na psychický následek ve formě post traumatické stresové poruchy, která může nastat s odstupem několika dnů, týdnů i měsíců.
Pokud jde o čas přepadení, pak není dobou nejběžnější, avšak den, tedy pátek ano. Bohužel k osobě pachatele loupeže nemáme více informací, ale ze zkušeností lze přepokládat, že mladík loupeží řešil okamžitou potřebu finanční hotovosti. Jako nejpravděpod
o bnější motivy jednání jsou s ohledem na zmíněnou další majetkovou činnost, za kterou byl v době vypátrání již odsouzen, tři možnosti. Mladík buď hrál automaty a poté, co prohrál, potřeboval získat finanční hotovost na další hru, nebo potřeboval nutně zaplatit dlužnou čás tku vymahačům. Zda byl závislý na drogách, to uvedeno není. Potřeba nákupu drogy je taktéž velmi pravděpodobná. Pokud bychom posuzovali reálnou hrozbu útoku na obsluhu čerpací stanice v případě neuposlechnutí výzvy k vydání peněz, není uspokojení motivu zcela rozhodujícím faktorem. Musíme vždy uvažovat o osobnostních rysech pachatele, jeho postojích k cizím lidem, k míře jeho soucitu k osudu jiných nebo jeho výše bezohlednosti apod. To je samozřejmě velká neznámá a takřka nikdo nemá možnost v tak krátkém čase ji odhadnout. A nakonec musím připomenout, že i pachatel v době přepadení je mnohdy pod vysokým psychickým tlakem.


Oliberius

Vladimír Oliberius


Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek