Policie odhalila více než miliardový podvod s benzinem

Jeden z největších zásahů proti daňovým podvodům s palivy mají za sebou policie společně s daňovou správou a Finančním analytickým útvarem ministerstva financí. Policie zatkla 11 lidí, kteří jsou podezřelí, že při prodeji dovezeného benzinu a nafty ošidili stát na dani z přidané hodnoty o 1,25 miliardy korun.

Zásah policie

"Obviněné osoby měly podle našich závěrů založit obchodní společnosti na takzvané bílé koně, přes které měly od léta 2010 do jara 2012 nakupovat pohonné hmoty bez DPH. Následně mělo docházet k prodeji pohonných hmot koncovým odběratelům už s DPH, ale vzniklá daňová povinnost již neměla být odvedena do státního rozpočtu," popsal princip podvodů mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.
U tuzemských čerpacích stanic se prodávají paliva s nezaplacenou DPH a spotřební daní už léta. Daňová správa je společně s policisty v posledních dvou letech při odhalování těchto podvodů stále úspěšnější, přesto však tento výdělečný byznys s miliardovými zisky bují dál. Nasvědčuje tomu i skutečnost, že podvodníci se ze zemí, kde úřady začaly dovoz pohonných hmot do Česka více hlídat, okamžitě přesouvají k jiným zdrojům.

Desítky kamionů z Ingolstadtu

Nejnověji se nezdaněná paliva ve velkém dovážejí z rafinerie v německém Ingolstadtu. Ta patří koncernu Gunvor, ovládanému zčásti ruským kapitálem. Denně odtud míří do Česka 40 až 50 kamionů s benzinem a naftou. I tam už začala berní a celní správa spolu s policisty zkoumat obchody podezřelých firem. Podvodné dovozy ale probíhají i ze skladů v Berlíně či slovinském Mariboru.
Případ z tohoto víkendu patří rozsahem k těm největším. Osm lidí již kriminalisté obvinili z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti. V případě čtyř obviněných státní zástupce požádal o uvalení vazby, tomu však soud o víkendu nevyhověl.
Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. Soud nepovažuje za opodstatněný názor státního zástupce, podle kterého by mohli čtyři z obviněných ovlivňovat svědky nebo uprchnout za hranice. "S rozhodnutím soudu se neztotožňujeme, ale musíme jej respektovat," uvedla o víkendu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
Zátahu na dovozce paliv (v tomto případě z Německa a Rakouska) se zúčastnilo na sto policistů. V podobných případech má na dopadení pachatelů zásluhu i práce Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který má pravomoc sledovat pohyby na účtech podezřelých firem a vyhodnocovat rizikové obchody. Tak tomu bylo i v tomto případě.
Jména obviněných policie nesdělila. Vyšetřovatelé nezveřejňují ani čerpací stanice, jejichž prostřednictvím se nezdaněná paliva v Česku prodávají.
Tyto pumpy se potřebují nakoupeného nezdaněného paliva co nejrychleji zbavit, aby zmizely důkazy. Nabízejí ho proto za výrazně nízké ceny, kterým ostatní pumpy nedokážou konkurovat. Čerpací stanice nakupující nezdaněná paliva jsou tak schopny jednu zásilku, která na cestě ze zahraničního skladu změní několikrát majitele, prodat i během jediného dne.

Ztráta 5 až 8 miliard ročně

K největším případům neplatičů daní z pohonných hmot patří například vleklé vyšetřování skupiny obchodníků, kteří v letech 1997-2002 nezaplatili daň (částečně při dovozu paliv ze Slovenska) v hodnotě 2,6 miliardy korun. Zhruba o miliardu korun měla ochudit státní kasu na dani z přidané hodnoty skupina podvodníků, kteří byli v roce 2009 obviněni z dovozu nezdaněných pohonných hmot z Německa a Rakouska. Úspěchem bylo také letos v lednu zabavení celého vlaku s 20 vagony plně naloženými naftou, který vezl 1,4 milionu litrů paliva pro firmu dlužící státu na DPH.
Přes tyto úspěchy policie a berní správy daňové podvody s benzinem a naftou nadále ochuzují státní kasu ročně o miliardy korun. Přiznává to i samo ministerstvo financí. "Podle našeho odhadu o pět až osm miliard korun," uvedl už dříve ministr Miroslav Kalousek.
Stát proto chystá ve spolupráci s petrolejářskými společnostmi několik opatření, která mají údajně další pokračování podvodů výrazně omezit. Jedná se zejména o plán na zavedení dvacetimilionové kauce pro všechny obchodníky s palivy nebo zpřísnění podmínek, za nichž budou distributoři vedeni v registru velkoobchodníků s pohonnými hmotami.


8 MILIARD KORUN činí ročně ztráta na DPH, kterou státu způsobují daňové podvody s pohonnými hmotami.
100 POLICISTŮ zasahovalo minulý týden při zákroku proti skupině lidí podezřelých z daňového podvodu v hodnotě 1,25 miliardy korun.


ANONYMNÍ CISTERNY
Do Česka míří denně desítky neoznačených kamionů s benzinem ze skladů v Ingolstadtu, Berlíně či slovinském Mariboru. Mnozí dovozci sice zaplatí spotřební daň, ale v řetězci dalších překupníků pak jeden po prodeji paliva záměrně zkrachuje a nezaplatí DPH. Stát přichází na jediném litru paliva o 4 až 6 korun.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Petr, 10. 12. 2012 16:48: Proč se nikde nepíše na kterých čerpacích stanicích se to prodává?
    • Jarek, 11. 12. 2012 08:36: Téměř na všech :)))
    • Petr P., 11. 12. 2012 09:11: Když ve člověk podívá, tak většina malých čerpadlářů nemůže konkurovat cenám, které nasadilo ONO a nyní je už delší dobu používá i Shell a další. Tato cenová válka likviduje výšícen soukromé pumpaře, protože marže , která mnohdy nedosahuje ani 1 koruny ( při nákupu pohonných hmot, kde se opravdu odvede SPD a DPH- např. z Čepra) se prostě nedá přežít. Polovina tankujících platí kartou a pumpař zaplatí za každý litr , prodaný na kartu, nejméně 40 haléřů. Shop nevydělá skoro nic a zaměstnanci chtějí plat. Nezbývá, než čerpaku zavřt, nebo sehnat peníze a nakupovat zboží " z venku " . Formálně je vše v pořádku, faktura má náležitosti, ale stát utřel. Kdyby se to hlídalo od začátku, nikdy by k tomuto nedošlo. Stačí, aby na přechodu každou cisternu zkontrolovali celníci a orazili jí papíry. Pak by museli dovozci zaplatit daně dřív,n než by vyjeli znovu.
    • Jarek, 12. 12. 2012 07:54: V tom co píšete, je něco špatně. Průzračně čisté ONO přece s těmito maržemi nejen přežívá, ale i významně expanduje už léta. Někde je asi něco špatně.
    • Petr P. , 12. 12. 2012 09:33: Souhlasím, nejspíš to jde proto, že ryba smrdí od hlavy. Zkuste si dát delší pauzu u ONO a uvidíte, že cisterny, co jim vozí jsou stále stejné. Pak se stačí podívat na net, kde si dohledáte kauzy s podezřelými dovozy a ejhle- jsou to stále jedni a ti samí. Nehledě na to, že mají "fakt super nákupy" dostávají i pokuty za špatnou kvalitu. Stačí hledat, např. Petrol magazín to ví.
    • Thomas, 12. 12. 2012 11:47: Pane Petr nezlobte se na mě, ale argument, že tam jezdí stále stejné cisterny vůbec nic nedokazuje. Na shell také stále jezdí popilka, na benzinu jestí petrotrotrans apod. Dopravce přece nemůže za to odkud pochází zboží. A když se podíváte na pokutované čerpací stanice tak ONO tam je méně často než některé "barevné" firmy.
    • Thomas, 12. 12. 2012 11:48: Pane Petr nezlobte se na mě, ale argument, že tam jezdí stále stejné cisterny vůbec nic nedokazuje. Na shell také stále jezdí popilka, na benzinu jezdí petrotrotrans apod. Dopravce přece nemůže za to odkud pochází zboží. A když se podíváte na pokutované čerpací stanice tak ONO tam je méně často než některé "barevné" firmy.
    • Jarek, 14. 12. 2012 07:53: Ano, máte pravdu. Jenže lehce díky tomu, že řidiči jsou horší než pavlačové drbny a rádi si pokecají, zjistíte, odkud ta která cisterna valí. A že by např. v Mariboru bylo výrazně levnější zboží proti kotacím mi není známo.
    • JA, 9. 1. 2013 01:06: JEN AT TO PORADNE OMELOU POCTIVI PRODEJCI AT DOU DO PR... KDYBY NEBYLO PODVODNIKU TAK TADY JEZDITE DAVNO TAK ZA 45KC LITR FANDIM JIM STAT NEUMI NIC JINEHO NEZ SKUBAT CO BY NIKDY NEVYBUDOVAL NESCHOPNY LIDI AT JDOU DO PRDELE
    Reagovat na komentář
  • Thomas, 10. 12. 2012 18:18: Jen by mě zajímalo jak by měly být označeny cisterny co jedou ze zahraničí?? Všechny mají cedule ADR s kodem produktu. Jaké jiné speciální označení by měli mít??? Ani cisterny co nakládají na čeprech či v rafineriích nemají žádné jiné speciální značení.
    • Mates, 10. 12. 2012 20:30: Asi musi mit napsáno, vezu naftu a pravdepodobně nezaplatím DPH :-))
    • Thomas, 10. 12. 2012 21:10: Tak to jo. To už chápu :-)))
    Reagovat na komentář
  • vrbata jáchym, 19. 12. 2012 19:12: Nevím,kde vzali 5 - 8 miliard,je to asi jednou tolik,stačí se dívat,jak přibývají čerpačky s nišší cenou,nehledě na,že v tom možná jedou i solidní menší společnosti.Část peněz zřejmě teče k těm,kteří mohou rozhodovat a aby mohli více utrácet před volbami.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek