Pozor! Na blízku jsou naše ratolesti!

V následujících řádcích najdete pel-mel nápadů a poznatků z praxe, kterým chceme připomenout, jak je možné vidět každodenní provoz shopů v souvislosti s pobytem dětí na čerpacích stanicích. Všimli jste si také, že jich během prázdnin a s doznívajícím baby boomem v Česku výrazně přibylo?

TEM Děti 1

Náš zákazník - Vaše děti!

Zřejmě každý z obsluhy pumpy zbystří, "vtrhnou-li" do shopu s rodiči děti. Není divu, jsou-li trochu puštění ze řetězu, protože x hodin právě seděly v autě a teď je to vítaná chvíle ke změně. Ne všechny děti jsou rodiči "umravněny" natolik, aby věděly, jak se v prodejně chovat. Nemá cenu v takové chvíli peskovat děti, ale rodičům či doprovodu je nutné docela ostře připomenout, že lítat mezi regály, brát bezmyšlenkovitě zboží bez jejich dozoru a kontroly prostě nejde a že poškozené zboží či jakoukoliv škodu budou muset uhradit. Dospělí na upozornění o úhradě a placení reagují lépe než na domluvu o slušném chování. Na druhou stranu přítomnost dětí v prodejně je ve výsledku téměř vždy o vyšší tržbě. Počínaje nápoji, rychlým občerstvením, sladkostmi a nákupem dětského zboží konče. V sezóně hlavních prázdnin je prostě vyšší výběr zboží spojovaného s dětmi zákonem i pro shopy čerpacích stanic. Je-li pumpa na trase k přehradám, koupalištím, jsou v nabídce samozřejmostí věci k vodě. Jeden nafouknutý člun či plovací kolo zavěšené jako upoutávka nad regálem s dětským zbožím. Zejména nafukovací hračky zabírají na regálech minimum místa. Naopak to bude samozřejmě se sezónním zbožím v zimě na trasách do hor za sněhem.
V létě se u čerpacích stanic v blízkosti turistických tras objevuje i spousta cyklistů a pěších turistů s dětmi. Může to pro ně být místo spásy od hladu i žízně, jen umět takové sezónní zákazníky podchytit a využít! Stejně tak se místem častějších nákupů mohou stát shopy čerpacích stanic pro chataře a chalupáře - opět s dětmi na prázdninách, protože z řady obcí vymizely i poslední mizerné prodejny bývalé Jednoty a ne všude uzavřené prodejny nahrazují obchodně zdatní Asiaté.

Trocha statistiky

Je dobré připomenout, že extenzivní rozvoj čerpacích stanic je minulostí. Protože se prodej pohonných hmot uskutečňuje na srovnatelné úrovni s nevelkými cenovými rozdíly, začínají se konkurenční snahy objevovat v přidružených službách - zejména v prodeji potravinářského zboží, nabídce občerstvení a restauračním provozu. Vyplývá to i ze statistik: Prodejní plocha shopů zaujímá pouze 1 % celkové maloobchodní prodejní plochy v ČR, ale uskutečňuje se na nich přes 2 % českého maloobchodního obratu. Prodej v shopech se podílí na obratu čerpacích stanic 10 %, ale v oblasti tvorby zisku až 40 %, u vybraných stanic dokonce až 70 %! Trvalým trendem je pokles prodeje autodoplňků a potřeb pro motoristy a naopak vzrůstá prodej potravin a ještě rychleji se rozšiřuje rychlé občerstvení - třeba jen na letní sezónu. Současný podíl potravinářského sortimentu je v těchto shopech téměř 60 % ku 40 % zboží z oblasti non-food. Vývoj ukazuje na růst podílu prodeje potravin až na 70 %. A protože nonstop provoz a stále hodnotnější, variabilnější a pružnější náhrada ostatních druhů maloobchodních prodejen zákazníkům vyhovuje, lidé v nich začínají nakupovat i v případech, že nepotřebují pohonné hmoty. S rostoucí konkurencí i tady postupně klesají ceny, protože zákazníci obecně mají hlouběji do kapsy a marže se i u čerpací stanice začínají pohybovat v mírně nižším rozpětí, což je pro jejich budoucnost podstatná podmínka. Právě letní sezóna s vyšší frekvencí nákupů na čerpacích stanicích ukazuje například na potřebu konvenienčních a akčních úseků. V nich je možné dokoupit všechno, na co se při velkém, týdenním (prázdninovém) nákupu zapomnělo. Příležitost k tomu je, vždyť na minimu plochy bývá v nabídce maximum zboží. Nejsou výjimkou dálniční a příměstské shopy s nabídkou až 2-2,5 tisíce položek (pro srovnání v diskontních prodejnách jich nebývá ani tisícovka). Pak není divu, že nechybí ani dětské zboží od výběru plenek pro nejmenší, přes dětské časopisy, chladivé osvěžení, nápoje, rychlé občerstvení i dětská jídla až po hračky, končící třeba u dražší elektroniky.

Program dítku na míru

Alespoň někdo z personálu by se měl naučit vžít do role cestující matky s dětmi. Na čerpacích stanicích převládají v obsluze ženy a o to by to mělo být lehčí. Cesty s batoletem nebo předškolákem jsou vždy pro matky i celou osádku auta náročnější. Pokud jim při zastávce u pumpy vyjdou vstříc, rozhodně to zůstane v jejich paměti jako plus! Stačí aktivně nabídnout dostatečný přísun tekutin, dopřát dítěti i mamince odpočinek a prostor ke hraní, zejména pokud většinu dne tráví v autosedačce, kočárku, nosítku nebo v cyklovozíku - včetně možnosti důkladnějšího opláchnutí v čisté umývárně. Častým přáním maminek je poskytnutí převařené, vroucí vody z kávového baru nebo rychlovařiče pro přípravu kojenecké stravy z instantních směsí. Objevují-li se v našich shopech a bistrech častěji rodiče s malými dětmi, není od věci zařadit do sortimentu dětské pleny, vlhčené papírové ubrousky, dětské přesnídávky, pitíčka a speciální občerstvení, stejně tak další non-food zboží: vedle dětské základní kosmetiky například tzv. pastičky na jídlo za jízdy, kdy speciální víčko nedovolí dítku vysypat všechny křupky, piškoty nebo kousky jablíček na podlahu auta, protože vydá vždy jen jeden kousek, či plastové bryndáky nebo praktickou cestovní sedačku do kapsy, kdy odpadne starost, jestli v bistru mají volné dětské židličky atd. Zejména matky nemluvňat takové věci vyhledávají a rády kupují. Pro ně také neustále kontrolujeme výbavu a čistotu přebalovacích koutů! Z hraček a potřeb pro volný čas se orientujeme na novinky a mezi dětmi oblíbené a dobře prodejné zboží, což se dá ověřit na "výzvědách" v hračkářských speciálkách i "průzkumem" u vlastních dětí.

Mami, já se nudím!

Děti na cestách autem nejčastěji zlobí proto, že se nudí. Na delších trasách, třeba k moři bez četnějších pauz, to bývá nadlidský úkol. Rodičům už většinou došly nápady, už je nebaví vymýšlet hádanky a hrát slovní fotbal či jiné jazykové hry a ani se nechtějí pouštět do větších akcí, jako je zpívání na celé auto. Tady jim může zachránit nervy třeba cédéčko nebo ještě lépe mini DVD přehrávač s oblíbenými pohádkami nebo kapesní elektronická hra. Příslušný sortiment - i když je dražší - bývá u frekventovaných benzinek k dostání a ani není třeba při jeho nabídce zdůrazňovat, že se za takových situací určitě vyplatí. DVD přehrávač je při dlouhých cestách největším přítelem rodičů i dětí.
Nakonec i někdo z personálu, třeba při placení na závěr jejich návštěvy čerpacích stanice, by jim měl popřát hezké prázdniny a hodně zážitků, aby si uvědomili, že o dovolené se zas tolik nemá spěchat a oni za dva a tři týdny nevezli zpět otrávené děti ze společné dovolené. Přejeme vám hodně sil i po letních prázdninách!

TEM Děti 2

 

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek