Prohlášení Společentví čerpacích stanic k "methanolové" aféře

Společenství čerpacích stanic prostřednictvím svého předsedy Ivana Indráčka vydalo prohlášení k aktivitě státní správy při potírání daňových úniků v souvislosti s "methanolovou" aférou, která se jej - nepřímo - také dotýká. Plné znění prohlášení vám nabízíme i na našem webu.

methanol

Kancelář Společenství čerpacích stanic sleduje vývoj methanolové aféry a s ní související výraznou aktivitu státní správy. Oceňujeme, jak se jí v nezvykle krátké době podařilo účinně zasáhnout, omezit distribuci a ve snaze předejít dalším tragickým událostem i zakázat prodeje alkoholických nápojů. Vnímáme tyto kroky jako nezbytnou akci, která musí vyústit v systémové změny v oblasti legislativy i kontroly.
"Methanolovou" aféru chápeme jednoznačně jako snahu některých subjektů obohatit se na úkor neodvedené daně. Pokud by nebylo tak snadné podvádět státna dani výrobou a distribucí nezdaněných lihovin (v tomto případě takepřimícháváním nezdaněného methanolu), nemuseli bychom dnes být svědky toho, k jak tragickým koncům daňové úniky mohou vést.
Podobnými problémy s daňovými podvody jako trh s lihem se potýkají i jiné obory včetně trhu s pohonnými hmotami.
Daňové úniky u pohonných hmot postihují zhruba 15% trhu a podle některých odhadů dosahují až 10 miliard korun ročně (naprostou většinu z nich dnes představují úniky na DPH). S nimi souvisící devastaci trhu není třeba připomínat.
Přes několikaleté intenzivní úsilí vyvíjené nejen SČS, ale rozhodující částí celého petrolejářského trhu, a to včetně předkládaných návrhů možných řešení, nepřijala dosud státní správa natolik účinná opatření, která by daňové úniky zastavila nebo alespoň výrazněji omezila.
Řešení současné situace by se mělo stát impulsem k rychlým legislativním úpravám a především k systémovým úpravám umožňujícím efektivnější odhalování a postihování daňových úniků ve všech oblastech, které jsou k nim náchylné.

Vyzýváme tímto odpovědné orgány státní správy a samosprávy, aby
- v souvislosti s "methanolovou" aférou
- urychleně (tedy v řádu měsíců) přijaly taková legislativní opatření, která zásadním způsobem omezí daňové úniky ve všech k tomu náchylných oborech (především jde o líh a minerální oleje).

Za potřebné legislativní úpravy považujeme

- znovuzařazení přípravy podvodu mezi trestné činy
- zpřísnění podmínek pro vstup do oborů podnikání náchylných na daňové podvody
- zavedení mechanismů, které tyto obory zprůhlední a umožní kontrolním orgánům rychleji zasáhnout v případě zjištění podvodu
- posílení forem odpovědnosti mezi prodávajícími a kupujícími obchodníky

Dále žádáme Ministerstvo financí, aby v této oblasti přestalo šetřit a naopak posílilo rozpočty kontrolních orgánů. Takto investované peníze se velmi rychle a násobně vrátí. Daňový únik - bez ohledu na to, zda‐li končí tragicky, poškozeným zdravím či majetkem nebo "pouhým" okradením státního rozpočtu ‐ musí být rozkrýván a postihován okamžitě. Jinak se stává (a tak je tomu dnes) pro ostatní návodem, jak nelegálně, ale přitom rychle a relativně bezpečně zbohatnout.


Indráček Ivan

Ivan Indráček
Pochází z Prahy a od roku 1995 žije se svou početnou rodinou (4 děti) v Desné v Jizerských horách. Jeho koníčky jsou fotografování, turistika a genealogie. Předsedou představenstva byl poprvé zvolen roku 2000.

Autor: TK, Zdroj: SČS

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek