Pumpy Pap Oil mění dodavatele, paliva zajistí výhradně Slovnaft

Petrolejářská společnost Slovnaft, která je součástí maďarského koncernu MOL, zajistí kompletní zásobování nedávno koupené sítě 124 pump Pap Oil. Nahradí tak dřívější dodavatele a posílí svůj tržní podíl na českém petrolejářském trhu, kam dodává benzin a naftu ze své bratislavské rafinerie. Jde o jedno z několika opatření, které slovenský petrolejářský lídr připravil po nedávném ovládnutí Pap Oilu.

Papoil totem

Podle zástupců Slovnaftu nebudou mít změny vliv na cenu pohonných hmot u pump, mají ale přinést úspory v rámci řetězce propojených firem Slovnaftu. Spotřeba paliv v Česku klesá, Slovnaft ale na tuzemském trhu zvýší díky koupeným pumpám svůj maloobchodní prodej benzinu a nafty. Předpokládá také vylepšení pozice distributora a dodavatele vlastních pohonných hmot.
Podobný princip funguje u vlastníků tuzemských rafinerií: Unipetrol s dceřinou Benzinou, italský ENI-Agip i britsko-nizozemský Shell zásobují za výhodných cenových podmínek i své pumpy.
Dosud zásobovalo Pap Oil benzinem několik firem, Slovnaft jako nový majitel sítě jejich výčet nezveřejnil. "Šlo o několik různých dodavatelů. Teď dodávky zajistí výhradně společnost Slovnaft. Počítáme zároveň se zavedením věrnostního programu pro tankující řidiče i dosud chybějící prodej aditivovaných paliv," uvedl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.
Různá vylepšená aditivovaná - a tedy i dražší - paliva jsou samozřejmostí u všech významných prodejců. Jejich prodeje u pump rostou (i když z menších objemů), zatímco odbyt klasického benzinu a nafty klesá. Lídr trhu Benzina tak úspěšně prodává svá aditivovaná paliva značky Verva, Shell zase svůj V Power a rakouský OMV má MaxxMotion. Slovnaft používá na Slovensku značku Tempo Plus, ale název pro vylepšený benzin a naftu v Česku ještě nebyl vybrán.
Slovnaft má už dnes díky propojení bratislavské rafinerie podzemním potrubím s českým distributorem Čepro poměrně vysoký tržní podíl 18 procent na distribuci všech paliv v Česku. Po Unipetrolu a Čepru tak jde o třetího největšího obchodníka s benzinem a naftou na tuzemském trhu. Jen zlomek z toho - necelé jedno procento z celkové loňské spotřeby sedmi miliard litrů paliv - však dosud uplatnil výhradně u svých čerpacích stanic. Těch měl Slovnaft v Česku donedávna jen 25.
Posílením prodeje u koupených pump Pap Oilu navýší Slovnaft svůj podíl na maloobchodu na pět procent a stane se pátou největší sítí v tuzemsku. Pro srovnání - lídr trhu Benzina s 338 pumpami ovládá 14 procent maloobchodních prodejů paliv.
Nárůst prodeje však Slovnaftu nemusí vyjít přesně podle plánu. Celý český trh s palivy hodně klesá, hlavně v případě benzinu. A to se týká i Slovnaftu. Podle odhadu České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) se odbyt benzinu aktuálně propadá v meziročním srovnání o osm procent. A nafta je na tom jen o trochu lépe. "Může za to hned několik faktorů. Lidé šetří, ekonomika klesá, auta mají úspornější motory a zvyšuje se podíl různých alternativních paliv," připomíná expert z ČAPPO Václav Loula.
I tak ale může Slovnaft vlivem většího odbytu svého benzinu a nafty na pumpách Pap Oilu pokles alespoň zmírnit a zvýšit svůj tržní podíl na českém trhu.
Akvizici sítě Pap Oil podepsal MOL jako mateřská společnost Slovnaftu po schválení antimonopolním úřadem začátkem října. Doma na slovenském trhu je Slovnaft číslem jedna. V dodávkách paliv má nadpoloviční podíl a v maloobchodním prodeji mu patří 212 z celkem 730 slovenských pump.


Slovnaft a Česko

149 ČERPACÍCH STANIC v Česku patří dnes slovenskému Slovnaftu, který je součástí maďarského koncernu MOL. Z toho je 124 pump se značkou Pap Oil a 25 se značkou Slovnaft. Celkem funguje v Česku 3700 veřejných čerpacích stanic. V jejich počtu patří Slovnafu 5. místo za Benzinou (338 pump), OMV (220), Čeprem (192) a Shellem (185).

18 % paliv prodávaných v tuzemsku distributory čerpacím stanicím pochází z bratislavské rafinerie Slovnaftu. Ten kromě svých pump zásobuje i konkurenty a patří v Česku mezi tři největší velkoobchodníky s pohonnými hmotami po Unipetrolu a Čepru.

5,5 MILIONU TUN ROPY zpracuje ročně Slovnaft ve své bratislavské rafinerii. České rafinerie v Litvínově a Kralupech zpracují ročně zhruba 7 milionů tun ropy. Třetinu vyrobených rafinerských produktů Slovnaft vyváží - především do Česka.


Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Petr, 3. 11. 2012 22:28: Jak měli několik dodavatelů ? Dřív byla výhradním dodavatelem BENA , pak se to roztrhlo na PRofi - auto a ještě další firmy, za vším vždy stál pan Vomela. Že nezůstal název Bena souvisí s průšvihem Tukový průmysl.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek