Ředitelka Petrobrasu hájí místní dodavatele

První žena ve funkci výkonné ředitelky brazilské státní ropné společnosti Petrobras Maria das Graças Fosterová (58), která vyrostla v jednom z nejnebezpečnějších slumů v Riu de Janeiru, se do rozpaků dostane jen málokdy.

Výjimkou se ale stala situace, kdy obhajovala kontroverzní vládní regulaci, která omezuje podíl zahraničních firem na zajištění služeb a vybavení v tamním ropném průmyslu pouze na 15 procent.
"Brazilské firmy poskytující vybavení a služby jsou na velmi dobré úrovni, do své práce dávají všechno a jejich náklady a čas dodání jsou podobné, srovnatelné, nebo jsou dokonce lepší než v případě zahraničních podniků," řekla Fosterová, která vede firmu od února. V ní pracuje již 31 let.
Brazilská vláda poté, co v roce 2007 byly u jejích břehů nalezeny ropné rezervy srovnatelné s téměř 60 miliardami barelů, jež objevili Britové v Severním moři, přijala přísná pravidla na rozvoj svého ropného průmyslu a na podporu ekonomického růstu. Mnozí investoři ale legislativu z roce 2007, podle které 65 procent hlubokomořské těžby a 85 procent suchozemské těžby kontrolují Brazilci, považují za nepříliš úspěšnou, a to zejména pro samotný Petrobras.
Na rozdíl od Fosterové většina z nich obviňuje tato pravidla jak za zpoždění, tak i za vyšší náklady. Například Crédit Suisse odhaduje, že stavba středně velkého tankeru v Brazílii vyjde na 66 milionů dolarů, což je zhruba dvojnásobek jeho ceny v Číně. "Petrobras je stále ještě schopen rozvíjet tyto rezervy, ale nemohou tak činit podle původního harmonogramu z roku 2007, kdy jsme všichni byli pod vlivem euforie," říká analytik Jefferson Finch z Eurasia Group. "Místní dodavatelé nejsou prostě schopní Petrobrasu plně vyhovět a poskytnout mu všechny vrtné soupravy a lodě, které potřebuje," dodal.
Poté, co Petrobras v posledních devíti letech opakovaně nenaplnil své cíle v otázce produkce ropy, jeho šéfka upravila aktuální výhled, aby lépe odpovídal realitě.
Podle nového investičního plánu v objemu 236,5 miliardy dolarů na léta 2012 až 2016 chce Petrobras roce 2020 vyprodukovat 5,7 milionu barelů ropy denně. To je ale o 11 procent méně, než se počítalo v plánech z loňského roku.
Mnozí kritici také za poklesem čistého příjmu Petrobrasu vidí i kroky vlády na omezení růstu inflace. Zabránily totiž firmě zvýšit cenu paliv na domácím trhu. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk Petrobrasu klesl o 16 procent na 4,5 miliardy dolarů. Minulý měsíc Fosterová přesvědčila vládu, aby jí umožnila zvýšit velkoobchodní cenu benzinu o 7,83 procenta a cenu nafty o 3,94 %. V tomto měsíci pak cena nafty stoupla o dalších šest procent. Nyní se Fosterová zaměřuje na srážení nákladů. "Snížím provozní náklady společnosti, nemluvím jen o vánočním večírku pro zaměstnance," uvedla.

Autor: Samantha Pearson, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek