Revoluce v těžbě ropy sesadí z trůnu Saúdskou Arábii

Díky silnému rozmachu těžby ropy z břidlic se země OPEC obávají, že ztratí svůj vliv a možnost ovlivňovat cenu ropy.

Těžba olynu z břidlic
Dle studie amerického Vládního kontrolního úřadu (Government Accountability Office) by se v jednom z potenciálních nalezišť v USA měly nacházet až tři biliony barelů břidlicové ropy, což by byl dvojnásobek všech v současnosti známých ložisek ropy, kde se momentálně těží. Díky těžební aktivitě na břidlicových formacích by se objem těžby ropy v USA měl zvýšit na 20leté maximum v roce 2013.
Nespornou výhodou těžby ropy z břidlicových hornin stejně jako v případě plynu jsou relativně nízké náklady oproti konvenční těžbě. Americké společnosti mohou těžit ropu z břidlic se ziskovou marží i při ceně 75 USD a další vrty stavět i s očekávanou prodejní cenou 60 USD, což je ovšem cena, za kterou se konvenční těžba příliš nevyplatí. Z výše popsané situace plyne, že těžba z břidlic bude narůstat, a to nejen ve Spojených státech, ale také v ostatních zemích právě z důvodu nižších nákladů, a lze očekávat, že nabídka poroste rychleji než poptávané množství ropy, což bude tlačit cenu ropy dolů.
Země OPEC v čele se Saúdskou Arábií budou postupně ztrácet svůj vliv na cenu ropy a USA se v roce 2020 stanou čistými exportéry této suroviny. Cena ropy poklesne, což bude mít pozitivní dopad na globální hospodářství.

Autor pracuje jako analytik Fio banky

Autor: Robin Koklar, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek