Rizikový faktor předvánočních loupeží

Nastala doba předvánoční, každý se snaží sehnat poslední dárky pro své blízké. Ne všichni si však mohou dovolit nakoupit to, co by chtěli. To může být i důvod pro to, aby se část z nich zařadila mezi zločince. Pokud se však domníváte, že budou jako pachatelé méně nebezpeční, pak se velmi mýlíte!

Loupež na ČSZvláštní motivace

Je známým faktem, že doba adventu a doba vánoční s sebou nese vyšší výskyt loupežných přepadení. Tuto věc vysvětluji tak, že se v tomto období zvyšuje i počet potencionálních lupičů. Uspokojení potřeb rodiny a prožít si radost svých nejbližších na Štědrý den může být opravdu důvodem i pro spáchání trestného činu loupeže. Je to silná motivace a nelze ji podceňovat. Samozřejmě musíme brát v úvahu i tu okolnost, že jde v mnoha případech o projev určitého zoufalství.
V jednom z čísel minulého ročníku Petrolmagazínu jsem psal o kriminální motivaci. Pouze pro připomenutí - motiv má určitou sílu, trvání a cíl. U těchto typu pachatelů je motivace jasná, může však být natolik intenzivní, že v případě odporu neváhají použít až krajní projevy bezcitnosti k jiným. Tím jsou tito lidé opravdu vysoce nebezpeční. Pokud by si pak zpětně mohli vyhodnotit následky svého jednání, budou zcela po pravdě tvrdit, že toho litují a své jednání by již nikdy neopakovali.
Takové osoby lze podřadit mezi pachatele s instrumentální motivací. Již sám pojem nám osvětluje, proč pachatel užije násilí nebo jeho pohrůžku. Násilí je logickým nástrojem (instrumentem) k dosažení plánovaného záměru. Násilí odstraňuje překážku vedoucí k cíli. Takovéto činy jsou předem promyšlené a pachatel postupuje podle připraveného plánu. Při instrumentální motivaci jde nejčastěji o to přijít rychle k materiálnímu zisku a to bez ohledu na následky... může skončit i vraždou obsluhy BČS.

Nutná obrana

Je-li na vás pácháno násilí a vy se musíte bránit, tak si uvědomte, že možnosti vaší obrany jsou limitovány. Limit je zaveden v zákonné normě a to je pojem nutné obrany. "Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku." V situacích, kdy se musíte bránit, abyste vůbec přežili, je toto ustanovení zákona zcela na vaší straně. Vychází z předpokladu, že riziko vyvolané útokem musí nést útočník, nikoliv obránce.


Sumář bezpečnostních zásad a dobrých rad

- Nikdy se nepokoušejte bránit organizované skupině. Jejich pokyny poslechněte. Nepokoušejte se odhalit jejich totožnost, to může být spouštěcím mechanismem agrese.
- Pokuste se odhadnout vážnost hrozby.
- Nebraňte se v situacích, kdy nemáte možnost uspět (to neplatí, jde-li vám o život).
- Pokud to jde, volte místo obrany útěk.
- Při obraně využijte moment překvapení.
- Pokud se bráníte, paralyzujte útočníka a z místa činu utečte, poté ihned zavolejte pomoc. Uvědomte si, že na čerpacích stanicích je již skoro všude instalován kamerový systém se záznamem. Tento zaznamená nejen jednání útočníka, ale i vaši obranu.
- Dojde-li k tomu, že útočníka zraníte nebo usmrtíte, nejste povinni ihned policii detailně popisovat svoje jednání a subjektivní pocity. Výpověď lze odmítnout s odkazem silné rozrušení nebo na zákonná ustanovení trestního řádu s tím, že výpověď poskytnete později. Vaše neznalost terminologie a nevhodně zvolené formulace vás mohou dostat do problémů.
- Naopak - pokud pachatel loupeže z místa činu uteče, poskytněte neodkladně popis jeho osoby, popis oblečení, pokuste si vzpomenout, čím by pachatel mohl být zvláštní, čím by se mohl vymykat normálu, co na něm bylo neobvyklého.
- V pozici oběti je nezbytně nutné (pokud to však vůbec jde) pečlivě evidovat a přesně popsat konkrétní způsoby jednání.
- Pokud možno se snažte nebýt na čerpací stanici sami, zejména v nočních hodinách, při zahájení nebo ukončení směny, a pokud je čerpací stanice umístěna mimo obytné místo, na odlehlém či málo frekventovaném místě.
- Mít možnost úniku z prostoru čerpací stanice.
- Vytvořit takové podmínky, aby pachatel neměl delší časovou možnost být s obsluhou čerpací stanice osamocen - kritický čas je doba okolo ukončení provozu na čerpacích stanicích s časově omezeným provozem.
- Mít možnost nějakým technickým prostředkem vyslat nouzový signál (mobil, telefon, světlo apod.).
- Využívat napojení na pult centrální ochrany s možností vyhlášení signálu PANIC, zařízení je možné nosit na klíčence v kapse, v knoflíkové dírce apod., tento signál lze vyslat naprosto diskrétně.
- Naučit se režimu bezpečného odchodu z pracoviště, mít sjednaný odvoz nebo určitý způsob komunikace (např. chvíli po uzamčení prodejny čerpací stanice provést nahlášení majiteli, rodině apod.).


Oliberius

Vladimír Oliberius

Autor: Vladimír Oliberius, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek