Rosněfť koupil skupinu TNK-BP za 55 miliard dolarů

Ruská státní ropná společnost Rosněfť dohodla převzetí skupiny TNK-BP. Zaplatí za to v hotovosti a v akciích okolo 55 miliard dolarů (1,05 bilionu Kč) a stane se tak největší veřejně obchodovanou ropnou firmou na světě.

BP pro změnu Rosněfti zaplatí v hotovosti 17,1 miliardy dolarů, čímž získá v ruském státním gigantu podíl 12,84 procenta. Jak uvedla agentura Reuters, celková hodnota této dohody je 27 miliard dolarů.
Vedle toho zástupci koncernu Rosněfť uzavřeli další dohodu s konsorciem AAR, jež drželo druhou polovinu TNK-BP, za kterou tak Rosněfť zaplatí 28 miliard dolarů. Tato dohoda je nezávislá na smlouvě s BP.
Rosněfť je už teď největším producentem ropy v Rusku (druhý je Lukoil) a po převzetí TNK-BP ovládne přes polovinu produkce ruské ropy, přičemž jeho celková těžba přesáhne produkci současné světové jedničky, kterou je americký koncern Exxon Mobil.
Zástupci koncernu BP uvedli, že by chtěli za 4,8 miliardy dolarů koupit dalších 5,66 procenta akcií Rosněfti od ruské vlády, čímž by britský gigant ovládl 19,75 procent.

Autor: jk, Zdroj: Reuters

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek