Rosněfť míří na vrchol

Ruská Rosněfť míří do absolutní špičky světových ropných koncernů - na úkor oligarchů, kteří přecenili své síly. Pohlcení TNK-BP z ní udělá největšího kotovaného těžaře ropy na světě

Rosněft

Státem kontrolovaná společnost se prakticky dohodla s britským gigantem BP o koupi jeho 50% podílu v konkurenčním těžaři TNK-BP a zvažuje možnost odkoupit i zbylou polovinu, která patří konsorciu miliardářů známého pod zkratkou AAR (Alfa-Access-Renova).
Na pohlcení třetího největšího ruského ropného producenta (TNK-BP těží zhruba 1,7 mil. barelů denně) bude Rosněfť potřebovat obrovskou sumu peněz - přes 50 miliard dolarů. Část může státní moloch uhradit svými akciemi, na zbytek si bude muset půjčit u bank, což nebude vzhledem vysoké úrovni zadlužení nijak snadné. Motivaci má ale Rosněfť velkou: akvizice by ji katapultovala na pozici největšího veřejně obchodovatelného ropného těžaře s produkcí přes 3 mil. barelů denně. Tolik netěží ani americký gigant Exxon Mobil, ani největší čínský ropný koncern PetroChina. Rozšiřování vlivu státu v ruském ropném sektoru navíc podporuje Kreml. 
Závěrečné rozhovory o výkupu britského podílu v TNK-BP bude dnes v Londýně s managementem a akcionáři BP vést šéf Rosněfti Igor Sečin. Podle zdrojů deníku Kommersant se jednání nachází "ve velmi pokročilém stádiu". Sečin má podle všeho rozjednán obchod i s AAR. Britská televize Sky News včera přišla s informací, že Rosněfť s konsorciem miliardářů uzavřela předběžnou dohodu o koupi jejich 50% podílu v TNK-BP za 28 mld. USD. Smluvní strany spekulaci odmítly komentovat, avšak lidé obeznámení se situací možnost výkupu AAR potvrzují s tím, že vše je zatím dohodnuto jen nezávazně. Jednání o osudu podílů TNK-BP - britského i ruského - prý probíhají paralelně a nezávisle na sobě. 
K průlomu v komplikovaných rozhovorech s BP došlo na nedávné schůzce prezidenta Vladimira Putina, Igora Sečina a výkonného ředitele BP Roberta Dudleyho, na níž byl dohodnut scénář dalšího postupu. Podle něj část britského podílu v TNK-BP odkoupí Rosněfť za peníze, přičemž za polovinu 50% balíku nabízí 10-15 mld. USD. Za druhou polovinu Rosněfť Britům zaplatí svými akciemi.BP již v Rosněfti drží 1,3% podíl, který zakoupila při IPO v roce 2006. Nyní by její balík mohl objemově převýšit 10 %. 
Jednání mezi Rosněftí a AAR nejsou tak daleko jako v případě dua BP-Rosněfť. Konsorcium miliardářů ohlásilo záměr odejít z TNK-BP teprve v říjnu, a navíc stále zvažuje nejrůznější možnosti dalšího postupu. Problematickým faktorem bude určitě financování transakce v hodnotě desítek miliard USD , které podle zdrojů Kommersantu zatím není vyřešeno. Jedna věc je již ale jasná: AAR nebude soupeřit s Rosněftí o britský podíl v TNK-BP, jelikož oligarchové nedali včas dohromady solidní syndikát bank ochotný jejich potenciální nabídku finančně zaštítit. Na námluvy k BP tak krom Sečina nikdo jiný nepřijde.

Rosněfť kupuje poloviční podíl v TNK-BP

Sváry mezi BP a AAR (hlavními členy jsou Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan) se táhnou několik let. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom, které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Sečinem dojednaná transakce v hodnotě 16 mld. USD  kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký ExxonMobil. 
Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy. 
BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD . Kvartet miliardářů odmítl. Vztahy se dále zhoršily, když Michail Fridman letos v květnu odstoupil z funkce generálního ředitele TNK-BP s tím, že současný model spolupráce s Brity "se přežil". BP proto v dalším měsíci nabídla svůj podíl k prodeji, přičemž jako nejvážnější zájemce se prezentovala Rosněfť s ambiciózním Sečinem v čele. Představa, že by se místo BP měla do společného podniku dostat Rosněfť, která se na rozdíl od Britů určitě nebude chtít spokojit s rolí pouhého přihlížejícího, miliardáře z AAR zřejmě vystrašila natolik, že svůj podíl na prodej nabídli i oni. 
S tím jak se pozice oligarchů dál zhoršovala, rostly jejich zoufalé pokusy o udobření se s britskými partnery. Minulý týden napsali vedení BP dopis, v němž navrhují normalizaci vzájemných vztahů s tím, že všechno v TNK-BP zůstane jako dosud. Jako třešničku na dortu miliardáři slíbili vyplatit akcionářům (tedy napůl sobě, napůl BP) dividendu 6 mld. USD , oproti dříve sjednaným 4,1 mld. USD . Britové už však měli oči jen pro Rosněfť. 
Ta má ve hře na přetlačovanou s oligarchy bohaté zkušenosti. Své stávající postavení jedničky mezi ruskými těžaři si vydobyla díky bankrotu kdysi největší soukromé těžařské společnosti Jukos, jejíž hlavní ložiska koupila v aukci v roce 2007. Největší akcionář Jukosu, Michail Chodorkovskij, byl v roce 2004 zatčen a obviněn z daňových podvodů. Od té doby je ve vězení. 
Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003, kdy 50% podíl za 8mld. USD nakoupili, z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny. 
Dohodu o prodeji podílu v TNK-BP Rosněfti bude muset schválit ruská vláda. Státní těžař má však podporu státu a Sečin dal minulý týden jasně najevo, že investici do TNK-BP zaštítí i prezident Vladimir Putin. 

(Zdroje: Kommersant, FT, Moscow Times, Bloomberg)

 

Autor: Václav Trejbal, Zdroj: Patria Online

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek