Rosněfť se stane hlavní energetickou kartou Kremlu - místo Gazpromu

Ruský koncern Rosněfť se stane světovou jedničkou mezi ropnými firmami, jejichž akcie jsou na burze. Hodlá spolknout společný rusko-britský podnik TNK-BP, těžící nyní kolem 2,4 milionu barelů ropy denně. Britové svoji polovinu prodají za 25-28 miliard dolarů. V Londýně se dolaďují poslední podrobnosti.

Rosněft

Druhou polovinu společného podniku Rosněfti odprodá čtveřice ruských miliardářů sdružená v konsorciu AAR. Rosněfť, kde 75 procent akcií drží ruský stát, si tak musí připravit celkem až 56 miliard dolarů. Jde o vůbec největší akvizici, za níž stojí ruská firma. A také o největší ropný "deal" na světě od roku 1999, kdy americký Exxon převzal svého rivala Mobil.

Rosněfť získává, Gazprom ztrácí

Společnost Rosněfť posílená o TNK-BP bude těžit ropu v objemu zhruba 4,5 milionu barelů denně. Více, než nyní těží americký koncern ExxonMobil, světová ropná jednička mezi veřejně obchodovanými firmami.
To, že Rosněfť převezme celý společný podnik TNK-BP, způsobí v Rusku něco jako převrat. Hlavním favoritem Kremlu v energetice a celé ekonomice se stane Rosněfť, zatímco Gazprom poněkud ustoupí do pozadí.
Tržní kapitalizace Rosněfti po převzetí TNK-BP stoupne podle současného kurzu na 3,7 bilionu rublů (zhruba 120 miliard dolarů), a vyrovná se tak Gazpromu. "Vladimir Putin potřebuje Rosněfť jako nikdy předtím. Její rekordní produkce ropy mu umožní alespoň částečně splnit předvolební sliby," uvádí agentura Bloomberg. Daňové příjmy od Gazpromu klesají kvůli jeho potížím v Evropě i sílící konkurenci břidličného plynu.

Bez úvěru to nepůjde

Rosněft hodlá Britům zaplatit oněch 26-28 miliard dolarů částečně v hotovosti a částečně svými akciemi. BP by tak mohla podle televize Sky News držet 10 až 20 procent akcií Rosněfti. A podobně tomu bude v případě konsorcia. Miliardáři Michail Fridman, German Chan, Viktor Vekselberg a Len Blavatnik se nejspíš stanou menšinovými akcionáři Rosněfti.
Takový scénář se hodí i prezidentu Putinovi. Kritiky bude moci odbýt argumentem, že vlastnictví v ropném průmyslu se nekoncentruje do rukou státu, jak mu vytýkají, nýbrž se "diverzifikuje".
Rosněfť mohutně investuje. To je hlavní důvod, proč její čistý dluh podle agentury Bloomberg během letošního prvního pololetí vylétl o 80 procent a přesahuje 21 miliard dolarů.
"Až opadne euforie, trh se začne ptát, z jakých zdrojů se bude převzetí TNK-BP financovat. Pokud Rosněfť vydá dluhopisy, zbude jí na dividendy? A jestli prodá akcie, jak to dopadne na menšinové akcionáře?" klade otázky Andrej Bogdanov z ústavu Gazprombank. Rosněfť si na svůj "obchod století" hodlá půjčit u západních bank zhruba 15 miliard dolarů a další tři miliardy u bank ruských.

BP chce v Rusku zůstat

Britové v roce 2003 do společného podniku vložili osm miliard dolarů, nyní se jim skýtá šance, že se svého podílu zbaví až za 28 miliard dolarů. Navíc během existence TNK-BP na dividendách získali dalších zhruba 19 miliard dolarů.
Transakce, kterou ještě čeká dlouhý schvalovací proces, ale přesto bude pro BP výhodná. Jeho partnerství s ruskými miliardáři v TNK-BP navázané v roce 2003 sice bylo výnosné, ale stále více problémové.
Jak poznamenává agentura Reuters, v posledních letech brzdilo plánovanou expanzi BP v Rusku, kde se Britové snažili dostat na perspektivní, vydatnější naleziště právě s pomocí Rosněfti.
Britové se s ní loňského ledna s Putinovým požehnáním dohodli na výměně akcií v hodnotě 16 miliard dolarů. Ale proti tomu se tvrdě postavilo konsorcium AAR. Čtveřice miliardářů poukazovala na "exkluzivitu" dohody o zřízení společného podniku TNK-BP.
Ale Rosněfť, v jejímž čele stojí Igor Sečin, Putinův dlouholetý blízký přítel a spolupracovník, nakonec vítězí na celé čáře. Dosáhla svého a "vzpurní" miliardáři jí svůj podíl v TNK-BP dokonce nabídli.
Šéf BP Robert Dudley chce pozici společnosti v Rusku udržet. Po havárii těžební plošiny Deep Horizon v Mexickém zálivu (v dubnu 2010) začal měnit strukturu globálního byznysu BP. Ale v Rusku jí stále patří jedno z klíčových míst.
Britové rovněž doufají, že po úspěšném prodeji svého podílu v TNK-BP se během několika let dostanou k dalším akciím Rosněfti. "Náš cíl je jasný. Podíl státu dosahující v Rosněfti 75,2 procenta se do roku 2014 sníží," ujišťuje vicepremiér Igor Šuvalov.


Sečin Viktor

Ropný car Igor Sečin (52)
Preziden-tem Rosněfti je od letošního května. Předtím byl předsedou její dozorčí rady. V Petrohradě, kde se narodil, vystudoval francouzštinu a portu-galštinu. Působil i jako tlumočník v Mosambiku a Angole. Blízký Putinův přítel, s nímž se seznámil během práce na radnici v Petrohradě. Putin ho v roce 2004 povolal jako zástupce vedoucího kremelské administrativy. V té době proslul jako "šedá eminence" Kremlu. Jeho okolí ho hodnotí jako uzavřeného člověka, který toho příliš nenamluví, je strohý, až nerudný.

Autor: Václav Lavička, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek