Rusko chce vstoupit na arménský trh s pohonnými hmotami

Ruská státní ropná společnost Rosněfť hodlá vstoupit arménské trh s pohonnými hmotami, zdroj řekl ruský obchodní noviny. Nabídka byla údajně učiněna úředníky z Arménie.

Rosněft

Rosněfť by se mohl stát hlavním dodavatelem ropných produktů do Arménie. Lze očekávat vytvoření joint venture společnosti, která vystaví síť 40-50 čerpacích stanic a současně bude zajišťovat tankování na mezinárodním letišti v Jerevanu. První jednání proběhne na konci srpna, zástupci ruské firmy zatím nechtěli tyto informace nijak komentovat. 
Objem trhu s ropnými produkty v Arménii se odhaduje na 340-360 tisíc tun ročně. Hlavní objemy jsou dosud dodávány do rumunského závodu OMV přes gruzínský přístav Poti a také po železnici. Arménský trh s pohonnými hmotami ovládá ruský podnikatel Michail Bagdasarov, který je také největším akcionářem letecké společnosti Armavia, jež převzala veškeré aktivity po zkrachovalých státních arménských aerolinií. Tankovacího komlexu na letišti v Jerevanu ostatně využívají pouze letadla společnosti Armavia, neboť palivo je v Jerevanu asi o 40 procent dražší než v Moskvě. Začátkem srpna zde stál litr benzínu v přepočtu 1 Euro, zatímco v Moskvě to bylo pouze 0,76 Euro.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PetrolPlaza, NovostiNK

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek