Rusové mají desetiprocentní podíl v ropovodu TAL, co z toho plyne pro Česko?

Ve čvrtek agentury uvedly, že společnost Gunvor získala 10% podílu v alpském ropovodu TAL, což ji poskytne možnost zásobovat znovu zpuštěnou rafinerii v Ingolstadtu, kterou koupila od zkrachovalé švýcarské společnosti Petroplus.

Ropovody Evropa

"Tato akvizice umožní naší firmě zajistit dlouhodobé zásobování surovinami pro Ingolstadt," uvádí se v prohlášení firmy Gunvor, jejíž kapitál je převážně v rukou ruského podnikatele Gennadije Timčenka, jehož dlouhé prsty sahají z druhé strany i na kohoutky ropovodu Družba. Nová konstelace sil okolo ropvodu TAL může způsobovat problémy při zásobování všech sedmi rafinérií v Německu, Česku a Rakousku. Situaci komplikuje i skutečnost, že největší německá rafinerie Miro u Karlsruhe (i v ní má Timčenko část akcií) zrušila dovoz ropy z francouského ropovodu SPSE (údajně kvůli vysokým poplatkům) a spoléhá se pouze na TAL. Propustnost potrubí tak v říjnu dosáhla nového rekordu 4 miliony tun, přitom jeho roční kapacita činí 42 milionů tun. Kvůli tomu ostatně musely být pozastaveny dodávky do České republiky, která tak díky snížení dodávek ropovodem Družba řeší tížívý nedostatek ropy až do konce roku 2012. I proto se společnost Mero stala v listopadu akcionářem ropovodu TAL také, když koupila pětiprocentní podíl od společnosti Shell Deuchland, což by ji mělo umožnit získání přednostního práva na určité kapacity potrubí. To však mají ostatní akcionáři také a pokud se sečtou aktuální požadavky všech německých a rakouských rafinerií, nezbývá pro ty české ani kapka… Kromě Gunvoru (10%) a Mera (5%) jsou dalšími akcionáři alpského ropovodu OMV (25%), Shell (19%), Ruhr Oel (11%), Eni (10%), BP (9%), ExxonMobil (6%) a ConocoPhilips (3%).

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Gunvor Group

Diskuse

  • Olda, 7. 12. 2012 13:57: no co. tak se ty české rafinerie zavřou a budou se k nám vozit hotové produkty z Německa. Beztak jsou mnohem kvalitnější.
    • fan, 10. 12. 2012 20:03: ........ spíš z Polska. Jen aby ses pak nedivil.
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek