RWE prý o Nabucco nestojí, podíl možná prodá OMV

Německý energetický koncern RWE už nemá zájem o účast v projektu plynovodu Nabucco a svůj podíl by mohl prodat rakouské společnosti OMV.

Nabucco plynovod

V RWE už dříve avizovali, že plány s projektem Nabucco přehodnocují, ale údajně je již rozhodnuto a podnik definitivně ztrácí zájem. RWE je druhým největším dodavatelem energií v Německu a v konsorciu, která má plynovod Nabucco vybudovat, má podíl 16,61 procenta. Podle zdrojů z odvětví by Němci měli svůj podíl převést na OMV, které zmíněné konsorcium vede. Kromě toho se projektu účastní ještě maďarský MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. BP oznámil už v květnu, že z projektu odstupuje. 
Projekt Nabucco má přivádět plyn z oblastí kolem Kaspického moře do Evropy, jeho délka bude téměř 3900 kilometrů. Projekt je tak příliš nákladný a rozsáhlý nehledě na problémy s konkurencí a rizika politických změn v zemích, jimiž má vést. Uvažuje se proto o kratší variantě Nabucco West v délce asi 1300 kilometrů, která by spojovala střední Evropu s plynovodem TANAP (Trans-Anatolia Gas Pipeline), jenž by začínal na gruzínsko-turecké hranici a vedl plyn k turecko-bulharskému pomezí. 
Zatímco původní plány počítaly s náklady okolo 10 miliard dolarů, zkrácení trasy na třetinu by mělo přinést jejich snížení.
Přípravy projektu Nabucco začaly v roce 2002 a konečné rozhodnutí členů o jeho spuštění nebo zrušení se čeká nejpozději začátkem příštího roku. Pokud členové konsorcia záměr schválí, měl by být plynovod v provozu do roku 2017.

Zdroj: Patria online

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek