Samoobslužná čerpací stanice – bezpečnost je prvořadá

V posledních letech se čím dál tím více společností, možná i v důsledku ekonomické krize, snaží nalézt způsob, jak odbavit co nejvíce zákazníků při využití minima personálu. To má za důsledek zvýšení poptávek po tzv. samoobslužných technologiích, které dovolují zákazníkům zaplatit za zboží či službu bez přítomnosti jakéhokoliv personálu.

PR Sonet foto 1  PR Sonet foto 1 nová

Samoobslužná technologie v posledních letech umožňuje nahradit personál v podstatě v každém odvětví. Velmi rozšířenými jsou bezobslužné technologie na parkovištích, benzinových stanicích. V posledních letech stoupá poptávka po tzv. multifunkčních zařízeních, která zákazníkovi umožní zaplatit na jednom místě více služeb (např. složenky, dobít si kredit, nakoupit jízdenky atd.).  Taková zařízení jsou umísťována např. v nákupních centrech nebo na jiných frekventovaných místech. Jako první společnost, která "vsadila" na plně samoobslužné řešení, byla společnost Benzina, jež v letošním roce nainstalovala čerpací stanici Expres 24, kde je zajištěn 24hodinový provoz bez přítomnosti personálu. U velké populace lidí však stále přetrvává nedůvěra v takovéto řešení. My se vám pokusíme přiblížit funkčnost tohoto zařízení a tím vás zbavit obav z jeho použití. Celý případ si budeme demonstrovat na případě, kdy zákazník platí platební kartou, ale i platba v hotovosti je možná.
Tankautomat je zařízení, které je složené z více komponent. Základem je tzv. řídicí jednotka, se kterou komunikují další periferie, tyto jsou kombinovatelné. Mezi periferie patří: výdejní stojany, samoobslužný platební terminál, akceptor mincí a bankovek a další (v případě, že jsou žádoucí).
V případě, že si zákazník vybere tankování na plně bezobslužné čerpací stanici, musí po zaparkování u vybraného výdejního stojanu navolit na řídicí jednotce výdejní stojan, u kterého bude tankovat, a zadat částku tankování. Tankautomat vyzve zákazníka k platbě, a ten si vybírá platbu v hotovosti nebo platební kartou. V případě, že jde o platební kartu, je zákazník vyzván ke vložení karty, odsouhlasení částky a zadání PIN. Provede se tzv. předautorizační platba, na jejímž základě je zákazníkovi povoleno tankování. Předautorizační platba slouží zejména k:
-        Ověření zůstatku na kartě
-        Blokování stanovené částky na účtu zákazníka, jež je i bezpečnostním opatřením pro provozovatele, že za zboží dostane zaplaceno.
Výdejní stojan automaticky sám ukončí tankování po dosažení stanoveného finančního limitu, který byl zadán na začátku. V případě, že zákazník požaduje účtenku, přichází znova k řídicí jednotce, která mu účtenku vytiskne. V opačném případě zákazník z čerpací stanice odjíždí.
Proč je tedy ale takové placení bezpečné? Celé řešení musí odpovídat vysokým bezpečnostním standardům kladeným jak na HW, tak na SW část zařízení. Veškerá komunikace s autorizačními centry je šifrovaná, to znamená, že vaše data, která jsou vyměňována elektronicky, jsou chráněna.
Řešení naší společnosti je modulární. Jak po HW, tak po SW stránce. Provozovateli to tedy umožňuje vybrat si kombinaci odpovídající jeho potřebám, možností je víc. Kromě vnitřního propojení samoobslužného platebního terminálu a řídicí jednotky je potřeba správně nastavit průběh platby, jazykové mutace a v neposlední řadě i volitelné služby, jako jsou například možnosti platby v cizích měnách. Způsoby různého připojení jsou dnes již samozřejmostí. Proto si provozovatelé mohou vybrat připojení přes internet, GPRS nebo pevnou linku.
Vývoj na poli platebních karet nás v současné době vrhl do oblasti bezkontaktních technologií (u nás známé pod názvem contactless nebo NFC). A proto se v následujícím roce mohou naši zákazníci setkat s tímto způsobem platby i na našich samoobslužných řešeních.

 

Autor: PR Sonet, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek