SČS odmítá zavedení kaucí ve výši 20 milionů

Tisková konference Společenství čerpacích stanic pořádaná ve středu 19. prosince přinesla toto prohlášení jejího předsedy Ivana Indráčka, které vám v plném znění předkládáme i na našem webu:

"Ministři průmyslu a financí, pánové Kuba a Kalousek oznámili na společné tiskové konferenci dne 05.11.2012 záměr zásadním způsobem zpřísnit pravidla pro obchodování s pohonnými hmotami a významným způsobem tak omezit daňové úniky. Ty podle různých zdrojů dosahují 5 až 8 miliard korun ročně. Jedním ze zásadních opatření mají být také kauce, které by ve výši 20 milionů musel platit každý distributor paliv.
Ačkoli si velmi ceníme toho, že státní správa je připravena přijímat rozhodná opatření proti daňovým únikům, kauci ve výši 20 milionů vnímáme jako nerozumné řešení. Stát se bez konzultace s významnou částí podnikatelů a obchodníků s pohonnými hmotami snaží prosadit opatření, které může ve svém důsledku znamenat likvidaci řady poctivých distributorů. Jeho negativní dopad na trh převyšuje případná pozitiva. Je také zřejmé, že ani tak vysoké kauce nezabrání mnoha podvodníkům v další činnosti. Jako hlavní argumenty proti kaucím ve výši 20 milionů uvádíme:

1. Velké množství distributorů operujících na českém trhu, které je často udáváno jako důvod k zavedení kaucí, není příčinou, ale důsledkem daňových úniků.

2. Kauce zavádí nerovné podmínky mezi soutěžiteli - menšímu distributorovi (s prodejem kolem 1 milionu litrů měsíčně) vzniknou kauční povinností náklady až ve výši 25% jeho zisku. Pro srovnání - největší prodejce na trhu by musel skládat kauce ve výši přes 1,5 miliardy, aby byl dopad takové kauce na prodaný litr stejný, jako u drobného distributora.

3. Kauce uzavírá trh novým soutěžitelům - obchodovat nemůže ten, kdo je "jen" poctivý nebo kdo má nějakou inovační vizi, ale pouze ten, kdo je dostatečně "bohatý".

4. Kauce je políčkem těm podnikatelům, kteří zůstali po celou dobu svého podnikání poctiví a nepodlehli nabídce k obchodováním s levným, nezdaněným zbožím. Očekávali, že se jich stát zastane a nezdaněné prodeje zastaví. Stát však místo toho malé poctivé podnikatele z trhu vyhání a uvolňuje jejich místo těm, kteří si v posledních letech dokázali na kauce "vydělat".

Společenství čerpacích stanic uvítá, pokud předkladatelé novely zákona o pohonných hmotách přistoupí ve výši kauce k úpravě a sníží ji na Společenstvím již dříve akceptovaný strop 10 milionů Kč. K zamezení úniků mělo dojít prostřednictvím "rychlé" novely zákona o pohonných hmotách, která měla být předložena do Poslanecké sněmovny formou "poslaneckého návrhu zákona", aby se tím celý legislativní proces ještě urychlil.
V předvečer tiskové konference (tedy k 18. 12. 2012) zatím žádná novela do Poslanecké sněmovny předložena nebyla. Je tak velmi pravděpodobné, že vydání zákona bude mít oproti původnímu plánu (platnost k 01. 01. 2013) zpoždění. Nevyčítáme státní správě toto zdržení, pokud je motivováno snahou připravit zákon v co možná nejefektivnější podobě (ve smyslu cíleného postihu a omezování daňových úniků).
Společenství čerpacích stanic mělo možnost seznámit se s celým navrhovaným textem poprvé a naposledy dne 26. 09. 2012. Očekávali jsme, že ke zveřejnění textu dojde - podle avizovaného předpokladu - nejpozději v posledním předvánočním týdnu, to se však nestalo.  Ačkoli jsme účastníci trhu, kteří budou touto novelou významně zasaženi, máme v tuto chvíli pouze kusé a neoficiální informace o vývoji příprav novely a nejsme schopni ji tedy jakkoli hlouběji komentovat."

 

 

 

Autor: jk, Zdroj: SČS

Diskuse

  • Michal, 20. 12. 2012 18:55: dOBRÝ DEN, KAUCE SE NETÝKÁ PROVOZOVATELŮ ČERPACÍCH STANIC POUZE DISTRIBUTORŮ ŽE? jE TO DOCELA SVIˇŇÁRNA CO DĚLAJÍ... HELEJTE A BUDOU NĚJAKÁ NOVÁ OPATŘENÍ A POVINNOSTI PRO PROVOZOVATELE ČERPACÍCH STANIC? ASI TA KONCESE A TO BUDE UŽ OD ROKU 2013 ? DĚKUJI...
    • ivan indracek, 21. 12. 2012 20:11: Dobry den, Michale, ano, kauce se tyka pouze distributoru, nikoli provozovatelu cerpacich stanic. O koncesi pro cerpaci stanice se zatim neuvazuje, ale nevylucuji to. Melo by to asi logiku ve chvili, kdy by byl zaveden reverse-charge. Pokud jde o nove povinnosti pro pumpy (ze zakpna o PHM), netusim, co se stihne v roce 2013 protahnout parlamentem. Pokud pujde vse hodne rychle, muzeme se jeste koncem roku setkat s upravami hlaseni (predpokladam, ze v tom lepsim slova smyslu). Hezke Vanoce
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek