Shell ropnou havárii nezavinil, řekl soud

Poprvé v historii čelila nizozemská firma před domácím soudem obvinění kvůli počínání své dceřiné společnosti v zahraničí. Zásadní otázka zněla: jsou nadnárodní firmy odpovědné za počínání svých filiálek? A nizozemští soudci včera rozhodli, že spíše nikoli.

Shell Nigérie

Shell musí nigerijským vesničanům zaplatit odškodné za nezaviněné znečištění delty Nigeru ropou

Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell podle jejich rozsudku nezavinila ropnou havárii v deltě Nigeru. Její dceřiná firma ale musí nigerijským vesničanům zaplatit odškodné kvůli znečištění jejich půdy ropou.
Soudci uvedli, že Shell není za únik ropy přímo odpovědný, protože havárii zavinila sabotáž. Dceřiná firma Shell Nigeria ovšem neučinila dostatečná opatření, aby jí zabránila.
Výši odškodného určí soud na příštím zasedání. Viceprezident Shellu pro životní prostředí Allard Castelein vyjádřil vůli dohodnout se s vesničany na výši náhrad. Případné odvolací řízení podle něj vyplacení odškodného pozdrží.
"Nevyhýbáme se vyplacení kompenzace, přestože soud rozhodl, že za úniky ropy nemůže naše selhání," řekl Castelein agentuře Reuters.
Ochránci přírody z organizace Přátelé Země, kteří vesničanům před pěti lety pomohli dostat žalobu před soud, ale nebyli s rozsudkem zcela spokojeni. Chtějí se proto odvolat.
Uspěli sice s náhradou škod, zbylé žaloby soud ale odmítl. Soudci konstatovali, že za úniky ropy nemohl špatný stav nebo nedostatečné zabezpečení ropovodů, jak tvrdila žaloba. Výslovně uvedli, že mateřská firma není podle nigerijských zákonů za škody způsobené v deltě řeky Niger odpovědná. Shell se přesto už loni podílel na nápravě ekologických škod.
Jižní pobřeží Nigérie je jednou z nejzdevastovanějších oblastí na světě. Region delty Nigeru, odkud směřuje polovina nigerijského ropného exportu, utrpěl velkými ropnými haváriemi v letech 2004, 2005 a 2007. Tamní rybáři si od té doby stěžují, že je ekologické katastrofy připravily o živobytí.
"Kvůli ropné skvrně zahynuly všechny ryby, neměl jsem z čeho splácet farmářské půjčky," řekl novinářům dvaapadesátiletý rybář Friday Akpan, kterému soudci přiznali odškodnění.
Soudní přelíčení bylo prvním pokusem, jak řešit odpovědnost ropných firem před evropským soudem.

Autor: Jiří Sládek, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek