Situace v Evropě není pro Unipetrol příznivá

Unipetrol dnes zveřejní výhled svých kvartálních výsledků a konečná data dodá příští čtvrtek jako jedna z prvních společností na pražském trhu. Aniž bych chtěl naznačovat, že vlastním funkční křišťálovou kouli, dovolím si nastínit, co by firma mohla oznámit.

Trhem určené marže jsou důležitým ukazatelem pro ziskovost firmy a druhé čtvrtletí nebylo navzdory turbulencím na finančních trzích v tomto ohledu vůbec špatné. Marže se proti předchozím kvartálům zlepšily v rafinerském i petrochemickém segmentu, a firmě navíc nahrálo oslabení koruny. Nedošlo-li k větším výpadkům v produkci, mohl by dokonce provozní výsledek bez jednorázových položek být nejlepší za poslední dva roky. Potíž ovšem často vězí v detailu a tím jsou právě jednorázové položky. Máme za jisté, že Unipetrol vykáže masivní ztrátu z přecenění zásob kvůli poklesu cen ropy. Dalším rizikem je květnový výpadek dodávek ropovodem Družba, které firma nahradila ropou z dražšího IKL.
Hospodářské zpomalení v Evropě nedává příliš šancí na vylepšení marží v dalších kvartálech. Navíc se zřejmě v souvislosti s embargem na íránskou ropu v posledních týdnech snížila sleva na ruskou ropu proti severomořskému Brentu, která je součástí marže v rafinerském segmentu. Náš výhled pro akcie společnosti proto zřejmě i po výsledcích zůstane negativní.

Autor: Miroslav Adamkovič, Zdroj: economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek