Škoda Citigo na zemní plyn

Mladoboleslavská Škoda Auto začne v listopadu prodávat svůj nejmenší model Citigo s pohonem na CNG. Předsériový model se objevil na stánku Škodovky v rámci přížského autosalonu.

Citigo CNG

Citigo na zemní plyn poznáte na první pohled pouze podle zeleného nápisu na zádi a ventilu pro plnění plynem u víka palivové nádrže. Vůz je poháněn litrovým tříválcem o výkonu 50 kW (68 k) a podle údajů výrobce vygeneruje extrémně nízké emise CO2 (jen 79 g/km v kombinovaném cyklu). Automobil bude mít i nádrž na benzín, která však bude mít objem pouze 10 litrů, zatímco do dvou tlakových lahví na CNG se vejde 34,5 respektive 37,5 litrů plynu, což v součtu nabídne akční rádius až 550 km. Spotřebu ekologického modelu pomáhá snižovat paket Green tec, který zahrnuje systém start-stop, rekuperaci brzdné energie a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Cena chytané novinky zatím není známa.
Na poli alternativních pohonů je Škoda v poslední době docela aktivní. V nabídce je například model Octavia 1.6 s pohonem na LPG a po českých silnicích již nějakou dobu jezdí flotila Octavií na elektrický pohon. Skutečnost, že Škoda začne vyrábět automobil na zemní plyn, je pro trh s tímto alternativním palivem celkem zásadní a lze se oprávněně domnívat, že nezůstane pouze u tohoto nejmenšího modelu.

Autor: jk, Zdroj: Škoda Auto

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek