Slovnaft vstoupil mezi největší prodejce paliv v ČR

Modré pumpy Pap Oil změní barvy na černožluté logo Slovnaftu. Maďarský petrolejářský koncern MOL, kterému Slovnaft patří, včera oznámil podpis série dohod o nákupu 124 čerpacích stanic s logem papouška.
pap oil - slovnaft
Petrolejářský obchod roku v podstatě znamená, že Slovnaft zvýší v Česku svůj nynější počet 25 pump na celkových 149 a stane se tak zdejší pátou nejpočetnější sítí čerpacích stanic. V porovnání s konkurencí dosud prodávaly pumpy Slovnaftu v Česku sotva viditelný zlomek - měly podíl 0,7 procenta na celkovém maloobchodním prodeji. Naplnily se tak informace HN, které o probíhajících jednáních informovaly na začátku týdne.
Slováci teď díky transakci dosáhnou podle svých propočtů pětiprocentního podílu (celkem se loni prodalo v Česku sedm miliard litrů benzinu a nafty) a případnou další akvizicí chtějí v budoucnu dosáhnout až k deseti procentům českého trhu. Pro srovnání - lídr trhu v počtu pump i prodaném množství paliv Benzina uvádí svůj tržní podíl na úrovni necelých 14 procent.
"Uzavření této akvizice je předmětem splnění určitých podmínek, mezi jinými také získání kladného stanoviska českého protimonopolního úřadu," uvedl včera na adresu oznámené akvizice mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.
Kupní smlouvy podepsal MOL s vlastníkem pozemků a pump Pap Oil společností Bohemia Realty Company a jejich provozovatelem firmou Pap Oil čerpací stanice. Cenu Slovnaft tají a zástupci Pap Oilu tuto transakci nekomentovali vůbec.
O koupi Pap Oilu se v minulosti pokoušely ruské společnosti Phaeton a Lukoil, ale z nákupu sešlo. Podle některých spekulací kvůli vysoké požadované ceně, případně nejasné vlastnické struktuře. Spekulovalo se tehdy o požadovaných až čtyřech miliardách korun, Pap Oil patří k relativně moderním a spolehlivým pumpám, ale taková cena byla podle lidí z branže nereálná.
Vlastníkem Pap Oil čerpací stanice je na britských ostrovech registrovaná společnost Nitospherry Limited, majitelem Bohemia Realty Company je akciovka Yield. 
Enormní zájem Slovnaftu o nákup početnější sítě pump v Česku je považovaný za logický důsledek toho, že Slováci už roky prodávají u nás vlastní benzin a naftu. Dosud však převážně druhým subjektům, vlastních pump tu měli málo. "Jejich záměru na posílení maloobchodního prodeje u nás rozumím. Mají prostřednictvím produktovodů, které rourou spojují Česko s bratislavskou rafinerií, excelentní velkoobchodní kanál. Je logické, že chtějí u nás vlastní pohonné hmoty prodávat víc také u vlastních pump," reaguje na transakci šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.
Sám Slovnaft uvádí, že má v Česku na velkoobchodním trhu podíl zhruba 18 procent. To znamená, že téměř každý pátý litr benzinu a nafty, který se dostává ke 3700 čerpacím stanicím v Česku, pochází z bratislavské rafinerie Slovnaftu.
Na Slovensku patří Slovnaftu třetina ze 730 tamních pump. V Česku je situace jiná. Funguje tu výrazně větší počet menších nezávislých pump a lídru trhu Benzině patří "jen" 337 stanic - tedy desetina těch veřejných.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek